Verdriet op je kindstukken

Verdriet uit zich in vele vormen. De andere kant van verdriet is liefde, verbinding en hechting.

Verdriet en liefdeDoordat ik deze medaille zo helder voor me zie, maakt verdriet voor mij een stuk lichter. Hoe zwaar verdriet soms ook voelt, het is een hartepijn vanwege de liefde waarmee het verbonden is. Als je bewust kiest om vanuit je hart te leven, weet je ook dat verdriet er bij hoort. Aanvaarding wordt hierdoor makkelijker.

Verdriet en jezelf kwijtraken

Ik heb niet altijd zo gedacht (helaas). Onbewust heb ik me ook afgezet om verdriet te willen voelen. Het diepe verdriet wat ik als kind niet heb kunnen verwerken had ik onbewust weggedrukt. Door deze onderdrukking kon ik me verliezen in drank, roken, gamen en eten.

We kunnen onszelf kwijtraken als we niet in staat zijn om verdriet te verwerken. Dit kan verdriet zijn uit je kindtijd maar ook in je volwassen leven. Verdriet behoort gevoeld te hebben.  Pijn uit kindstukken die je toendertijd niet kon verwerken kan in het heden nog gevoeld worden als verdriet. Dit vertaald zich vaak als een leeg gevoel. Veel mensen vinden dit geen fijn gevoel en willen het daarom zo snel mogelijk opvullen. Met bijv. eten of drank.  Deze leegte kan ons het gevoel geven dat we niet meer weten wie we zijn. Als je volwassen bent en je jezelf blijft afvragen wie je bent, is de kans groot dat er een verwonding zit op je kindstuk.

Zodra je jezelf weer terugvindt, komt er ook een gevoel van verdriet vrij. Verdriet om datgene wat je kwijt bent geraakt of hebt gemist in je leven. Rouwen om dit verlies is belangrijk.

Neem elk verdriet serieus

verdriet door tekortElk verdriet verdient aandacht. Rouwen om dat wat we gemist hebben van onszelf en (vaak onbewust) voelen als verlies is van essentieel belang. Anders kun je altijd het gevoel van tekort bij je dragen. Denk bijv. aan:

✅Tekort aan liefde
✅Tekort aan geld
✅Tekort aan aandacht
✅Tekort aan waardering

Rouwen om welk verdriet dan ook is belangrijk om weer verbonden met jezelf te raken. Hier is het innerlijke kind werk erg belangrijk bij. 

Lichamelijke ongemakken door onverwerkt verdriet

Zodra verdriet onderdrukt of weggeslikt wordt gaat het zich in je lichaam ophopen. Dit geeft spanning met alle gevolgen van dien. Ik mijn blog wat zijn emoties” vertel ik daar meer over.

Want zoals elke emotie heeft ook verdriet het nodig om te stromen. Dit betekent dat het door jou doorvoeld mag worden. Als je verdriet toe kan laten, hoe vervelend verdriet ook voelt, zul je merken dat dit gevoel niet lang is. De intensiteit kan sterk zijn alleen voelt een pure emotie altijd maar heel kort.

Vastgezet verdriet in je lichaam

Nee, het is niet wetenschappelijk bewezen maar al heel wat klanten zijn van hun lichamelijke klachten afgekomen door bij mij het innerlijk werk te doen en hiermee vastgezet verdriet te bevrijden. Ik zie en voel heel sterk dat overmatige vochtophopingen in het lichaam te maken heeft met onverwerkt verdriet. Ook problemen met de longen hebben vaak te maken met onverwerkt verdriet. Heb jij last oedeem dan is het aan te raden om te onderzoeken welke pijn er nog in je leeft waarbij je verdriet nooit of te weinig heeft mogen zijn. Heel je innerlijke wonden en laat je verrassen wat het oedeem dan doet. 

Schaamte op verdriet

Verdriet wordt vaak weggeduwd, genegeerd, ingeslikt of te snel getroost. Velen van ons vinden het lastig om verdriet in bijzijn van anderen te laten zien en voelen ons ongemakkelijk als het wel gebeurd. Er kan zelfs schaamte gevoeld worden als tranen zich aandienen.

Het is ons vaak niet goed geleerd hoe we met verdriet om kunnen gaan. Zelfs het goedbedoelde troosten kan er toe leiden dat je nu je verdriet moeilijk kan voelen of uiten. Verdriet wordt vaak als zwakte bestempeld. Als dit bewust of onbewust in je leeft ga dan alsjeblieft deze overtuiging proberen los te laten. Ga met jezelf aan de slag en neem je verdriet serieus.

 
Verdriet verwerken is een proces, gun het haar tijd en aandacht!

Wees lief voor jezelf als je verdriet voelt. Geef jezelf de tijd en ruimte om te gaan zitten met verdriet. Zorg goed voor jezelf als je verdriet voelt! Schenk jezelf een kopje thee in, doe een dekentje over je heen en praat lief tegen jezelf. Behandel jezelf als een kwetsbaar kind als je je verdrietig voelt. Tegen een kind zeg je ook niet dat hij zwak is als ze verdrietig is. (tenminste dat hoop ik van niet)  Duw het niet weg, proces je verdriet in jouw tempo! Beetje voor beetje! 

🌱 Verdriet zal zich laten zien en voelen in verschillende fases. En wordt naarmate je tijd neemt om te doorvoelen milder en milder.

Wil je de verdieping in met je emoties?

Ik geef geregeld workshops om hier mee aan de slag te gaan. Kijk hier voor info en de agenda.

 Om je op weg te helpen geef ik je een EFT sessie om verdriet te verwerken.

EFT op verdrietHoe intens voel je nu je verdriet. Geef het een cijfer tussen 0 en 10.
 ( bij 10 voel je je intens verdrietig)

Adem 3x diep in en uit. 

 • Karateslagpunt: “ondanks mijn verdriet……..(vul de situatie in waar jij je verdrietig om voelt) kies ik voor ontspanning.” (herhaal 3x)
 • Tussen je wenkbrauw: “mijn verdriet” 
 • Naast je oog: “ik ben zo verdrietig”  
 • Onder je oog: “Ik voel me verdrietig” 
 • Onder je neus: “ik voel me verdrietig” 
 • Op je kin: “mijn verdriet doet pijn”
 • Sleutelbeen: “ik voel me verdrietig" 
 • Onder je arm: “au, het doet pijn” 
 • Op je hoofd: “ik voel me verdrietig en probeer me te ontspannen”
   

Adem diep in en uit. T
ap met dit script minimaal 2 rondes.
Als er andere woorden bij je opkomen gebruik je die. Voel na en voel welk cijfer je nu geeft aan je verdriet. Schrijf dit op.

2e ronde

 •  Tussen je wenkbrauw: “Ik ben helemaal oké” 
 • Naast je oog: “ook al voel ik mij verdrietig, ik ben helemaal oké” 
 • Onder je oog: “ik ben veilig om me verdrietig te voelen” 
 • Onder je neus: “ik mag verdrietig zijn” 
 • Op je kin: “ik ben verdrietig en dat is oké”
 • Sleutelbeen: “ik mag verdrietig zijn” 
 • Onder je arm: “ik mag verdrietig zijn” 
 • Op je hoofd: “ik ben NU sterk om mijn verdriet te voelen!”

 

 • Tussen je wenkbrauw: “ik kan het NU aan om mijn verdriet te voelen!” 
 • Naast je oog: “ik gun mezelf mijn tranen” 
 • Onder je oog: “Ik ben krachtig” 
 • Onder je neus: “Ik ben veilig om mijn tranen te laten gaan” 
 • Op je kin: “ik mag mijn tranen laten” 
 • Sleutelbeen: “ik ben veilig om mijn tranen te laten” 
 • Onder je arm: “ik ben veilig om mijn tranen te laten” 
 • Op je hoofd: “ik ben veilig om mijn tranen te laten” 

Adem drie keer diep in door je neus en blaas uit door je mond
Stop even met tappen en doe je ogen dicht.
Voel even na.

Afsluitronde 

 • Tussen je wenkbrauw: “ik ben moedig om mij verdrietig te voelen” 
 • Naast je oog: “ik mag mijn tranen laten, ik ben veilig” 
 • Onder je oog: “ik mag mijn tranen laten, ik ben NU veilig” 
 • Onder je neus: “ik mag mijn tranen laten, ik ben NU veilig” 
 • Op je kin: “ik mag mijn tranen laten, ik ben NU veilig” 
 • Sleutelbeen: “ik ben moedig en veilig” 
 • Onder je arm: “ik ontspan” 
 • Op je hoofd: “ik ontspan”


Adem diep in en uit
 
Meet wat je cijfer nu is. Hoe voel je je nu? Hoe intens voelt je verdriet nu? 

Voelt je verdriet nog intens? Ga dan verder met tappen en blijf goed doorademen terwijl je tapt.

 

Drink altijd een glas water na je sessie.

En je weet het 😊 ……………………………Wees lief voor jezelf, ALTIJD! 

Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het heel fijn vinden als je dat hieronder met me wilt delen. Dank je wel. 🙏 

 “Er zijn maar twee dagen in het jaar waarop men helemaal niets kan doen. De ene is gisteren, en de andere is morgen. Dit betekent dat vandaag de juiste dag is om lief te hebben, te geloven en in de eerste plaats te leven.”
 
 - Dalai Lama (14e) -

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat. Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Sylvia
Door

Sylvia

op 02 Apr 2023

Deze kwam op het juiste moment voor mij, weer stukje verdriet doorvoeld, het moment dat de tranen mochten komen voelde ik de ontspanning terug in mn lijf. Dankjewel 🙏

Brigitte Rijmers-Wouda
Door

Brigitte Rijmers-Wouda

op 06 Apr 2023

Lieve Sylvia, heel fijn om te horen dat je weer wat stukjes verdriet heb mogen doorvoelen en je dit ook ontspanning bracht. Heel graag gedaan 💓. Liefs, Brigitte

Reactie plaatsen