Zelfvertrouwen door contact met je innerlijke kind

Zelfvertrouwen door contact met je innerlijke kind

Kom in contact met je innerlijk kind en voel je zelfverzekerder

Iedereen heeft een innerlijk kind in zich zitten. Maar wat is dat nou precies? Een innerlijk kind?

Zweverig gedoe, dat innerlijke kind?

Zelf heb ik dit lang een vaag begrip gevonden. Ergens voelde ik wel dat er nog een kind in mij leefde alleen had ik geen flauw idee wat ik hierbij moest voelen of hoe ik er contact mee kon maken. Dat dit überhaupt mogelijk was vond ik al een beetje wazig.

Innerlijke kindDe eerste keer dat ik het probeerde kan ik me nog goed voor de geest halen. Ik zat op de wc en deed de oefening die ik gekregen had……………….ik vond het maar zweverig en voelde er helemaal niets bij. Ik heb het daarna ook niet meer geprobeerd. Tot aan 6 jaar geleden.

Pas toen het me iets duidelijker werd wat een innerlijk kind nu precies was kon ik er stapje voor stapje meer gevoel bij krijgen. Ik geef je graag mijn visie van het bijzondere fenomeen; het innerlijke kind.. Niets is de waarheid dus voel of het met je resoneert. ✨

Wat is een innerlijk kind?

Voor mij bestaat ons innerlijke kind uit twee elementen.

💛 De ervaringen die je als kind hebt gehad – bewust en onbewust

💛 Een energetisch deel in ons dat staat voor kwetsbaarheid, kracht, speelsheid en pure wijsheid.

Het kind in jou heeft verwondingen meegemaakt.

Ieder van ons maakt nare dingen mee. Soms heel vervelend en kunnen we het zelfs trauma’s noemen. Trauma klinkt voor veel mensen zwaar. Dat snap ik. Maar weet dat we allemaal als mens trauma’s mee maken, groot en klein.

Trauma betekent letterlijk verwonding.  Dit kan zowel op het lichaam betrekken als op emotioneel en mentaal gebied. Uit onderzoek blijkt dat de effecten van indringende gebeurtenissen bij een kind veel groter zijn dan bij een volwassene.

Het herstellend vermogen van een kind kan geblokkeerd raken omdat het jonge zenuwstelsel nog niet in staat is om al te heftige stimulaties op te nemen en te verwerken. Bij indringende gebeurtenissen komt er veel energie vrij in ons lichaam. Omdat een kind vaak nog niet in staat is om deze hoeveelheid energie te verwerken (zowel mentaal als fysiek niet) of niet goed begeleid wordt hierin, zet de energie zich vast in het zenuwstelsel van het jonge kind. Dit heeft grote gevolgen voor je welzijn later in je leven als je hier niets mee doet.

overprikkeling innerlijk kindOverprikkeling

Dit betekent dat het zenuwstelsel overprikkeld raakt. Waardoor je bevattelijker bent voor bewuste maar vooral ook onbewuste angsten. In een andere blog zal ik hier dieper op ingaan.

Ervaringen uit het verleden

Als kind zijnde ervaren we de dingen meestal veel intenser. Het kan al door een simpele ervaring komen dat energie vastgezet wordt in je zenuwstelsel. Denk bijv. aan de eerste keer dat je leerde fietsen. We Innerlijke kind fietsvallen allemaal wel een keer op onze knieën, ellenbogen of erger, misschien ben je zelfs wel eens op je hoofd gevallen.  De mate van verwonding en de manier waarop je bent ondersteund op dat moment bepaald of én hoe goed je het gebeuren hebt verwerkt.

Aangezien we allemaal als kind meerdere van dit soort ervaringen beleven hebben we allemaal te maken met een vorm van trauma in ons lichaam of geest. In het moment kan het zijn dat jij of je omgeving denkt dat er niets aan de hand is. Alleen van binnen gebeurd er een hoop bij je wat zorgt voor steeds meer een overprikkeling in je zenuwstelsel.

Een teveel aan prikkeling zorgt ervoor dat je systeem altijd ‘aan’ blijft staan. Waardoor ontspanning in je volwassen leven op een gegeven moment steeds moeilijker wordt. Misschein herken je dit al?

Neem de emoties en gevoelens van je kind serieus.

Doordat we nu vanuit onderzoek weten wat voor een impact dat heeft op een kind, betekent het ook dat we elke ervaring met bij behorende emoties en gevoelens van kinderen veel meer serieus mogen nemen. Vroeger was hier vaak geen aandacht voor omdat onze ouders niet beter wisten.

Nu weten we meer en kunnen we anders gaan doen door de kennis die er is.

✨ De pijnen van je innerlijke kind serieus nemen✨

Gelukkig kunnen we onszelf helen op de kindstukken die vroeger een verwonding hebben opgelopen en nog steeds als pijn worden ervaren. De pijnen ervaren we meestal onbewust. We leven namelijk voor 95% uit ons onbewuste.

Gedrag wat je van jezelf niet begrijpt.

Hierdoor kun je in het heden gedrag of gevoelens ervaren waar je last van hebt en in blijft hangen. Soms begrijp je jezelf misschien niet en weet je wel dat het gedrag wat je vertoont niet helpend of fijn is voor jezelf of de ander. (denk bijv. aan een verslaving. Denk breed! Dit kan ook een verslaving zijn aan shoppen, gamen, eten of aandacht vragen) of uitstelgedrag of je laten overweldigen door emoties.

Dit alles heeft te maken met pijn uit je verleden. Dit kan pijn zijn van je innerlijke kind of pijn van (jong) volwassen delen in je.

De energetische kant van je innerlijke kind.

Nu kun je denken dat het kind in jou zwak is of alleen maar gewond omdat je een hoop nare dingen hebt meegemaakt. Niets is minder waar! Jouw innerlijke kind is mega krachtig!

Jouw innerlijke kind bestaat ook uit de energie van speelsheid en pure wijsheid. Het is kwetsbaar en daarmee krachtig tegelijk omdat deze kwetsbaarheid geen oordeel bij zich draagt maar gewoon is wat ze is. Lief, zacht en onvoorwaardelijke liefde staat voor de kwetsbaarheid van jouw innerlijke kind. Deze kwetsbaarheid ben je gaan beschermen waardoor er een overlevingsstrategie is ontstaan. Dit was toen je klein was een hele goede bescherming. Alleen in het heden kan het je in de weg gaan zitten. Je merkt dit onder andere aan een innerlijk conflict in jezelf.

Leven vanuit vrijheid ✨

innerlijke kind vrijheidOmdat je jezelf beschermd op een onbewust niveau zorgt dit voor een beperking in je vrijheidsgevoel. Je leeft dan meer vanuit angst. en negativiteit. Dit geeft je nooit de vrijheid waar je waarschijnlijk naar verlangt.

Mijn wens voor jou is dat je nieuwsgierig wordt naar wat er van binnen bij je leeft. Leer contact maken met dat kleine prachtige meisje of jongetje in je. Geef aandacht aan de pijnen, heel dat mooie hart van je en voel hoe jij steeds meer vertrouwen en innerlijke kracht in jezelf ontwikkeld.

Wil je hier hulp bij?

Vraag dan een gratis adviesgesprek bij me aan. Ik geef je tips en we kijken of wij een match zijn om jouw innerlijke kind precies datgene te geven wat ze nodig heeft.

Ps. Vond je deze blog waardevol? Wil je hem dan delen? Dank je wel! 💞

Van hart tot hart,
Brigitte


Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat.Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Reactie plaatsen