Wat zijn emoties

Emoties - je innerlijke gps?

Een emotie is energie. Een kracht die iets in beweging zet. Een kracht die ons helpt voelen en plezier te maken. Emoties vertaald in het Latijns is emovere. Emovere betekent energie in beweging.

Alles is energie

Alles wat we waarnemen en niet waarnemen is energie. Jij bestaat uit energie, je cellen bestaan uit energie, de voorwerpen om je heen bestaan uit energie, zo ook gedachten en gevoelens bestaan uit energie.

Het is pure natuurkunde. Wat je zelf in je lichaam kunt voelen. Wat je hiervoor nodig hebt is rust in je systeem en aandacht voor je binnenwereld.

Wat betekent energie nu eigenlijk?

Energie is een levenskracht. Een kracht die iets in beweging zet waaruit vorm, materie, warmte, licht, creativiteit, daadkracht en nog veel meer uit ontstaat. Energie is bedoeld om te stromen. Net zoals dat bloed goed moet kunnen doorstromen in onze aderen is het net zo belangrijk dat energie door ons energiesysteem goed kan doorstromen.

Blokkades

Als energie niet kan stromen veroorzaakt dit verstoringen en blokkades. Dit heeft effect op je welzijn. Maar ook als energie te snel of te veel stroomt, ontstaan er problemen.

Een voorbeeld: Wanneer je heel veel denkt en dus veel in je hoofd zit, is er ook heel veel energie in je neuronen. *Neuronen zijn zenuwcellen die gespecialiseerd zijn in het ontvangen, verwerken en doorgeven van informatie.

Neuronen zitten niet alleen in je hoofd. Ze zitten door je hele lichaam en vormen een netwerk wat verantwoordelijk is voor alle functies die we kunnen uitvoeren.

Wanneer je alleen maar aan het denken bent en je niet meer kan stoppen, dus heel veel energie in beweging zet, kan dit overbelasting veroorzaken in je neuronen waardoor verstoringen optreden. Bijvoorbeeld in je concentratie en geheugen. Of je blijft doormalen en piekeren waardoor je de slaap niet kan vatten. Ook kun je je lichaam niet meer goed voelen als je teveel in je hoord zit. Dit zorgt ervoor dat je uit verbinding raakt met jezelf.

Emoties onderdrukken zorgt voor spanning

emoties als bal onder waterEmoties onderdrukken kun je zien als een bal die je onder water blijft duwen. Dit kost energie en geeft spanning. Als je nooit of te weinig je emoties doorvoeld (dus uit balans raakt) raakt je zenuwstelsel overprikkeld door het teveel aan opgebouwde spanning. Hierdoor kom je in een overlevingsstaat van zijn. Waardoor je altijd aan blijft staan. Het gevolg hiervan is dat je onrustig wordt. Vooral als je stil zit of niets doet. Herkenbaar voor je?

Emoties en gpsEmoties zijn je innerlijke GPS voor het leven.

Emoties zijn er voor ons om gevoeld te worden. NIet alleen om je te ontladen (wel heel belangrijk) maar ook omdat zij energie met zich meedragen die boodschappen voor je hebben om je te helpen jouw pad in het leven zo fijn mogelijk te bewandelen. Elk levenspad heeft haar uitdagingen. Belangrijk is hierbij te voelen wat jij nodig hebt. Voelen wat voor jou van belang is. Deze inzichten krijg je door je gevoelens toe te laten. Ook al voelt het niet altijd fijn.

Daarom is het ontzettend belangrijk om te leren HOE je met je emoties omgaat. Je hebt hele krachtige emoties waar wij als mens vandaan willen. Dan is vermijden een hele logische (maar niet zo'n handige) manier van leven.

Onderdrukken van emoties zorgt voor blokkades.

Nu je weet dat emoties energie zijn, kun je je ook voorstellen dat emoties door je heen moeten stromen om ook daadwerkelijk de boodschap die ze bij zich dragen te ontvangen. Maar niet alleen dat, emoties zorgen ook voor je levensenergie. Jouw levenskracht! Ze zorgen ervoor dat je je lichamelijk en geestelijk gezond blijft.

Veilgheid

Zorg dat je je veilig voelt als je emoties leert doorvoelen. Niet alle emoties zijn in het begin even makkelijk. Maar als je eenmaal weet dat je ze de baas kunt en er niet in verdrinkt, ga je vertrouwen in jezelf krijgen. Leer doorvoelen in jouw tempo, in jouw proces. Dit proces is voor iedereen verschillend. Afhankelijk hoeveel angst en pijn je in je verleden hebt ervaren en of je hierbij begeleid bent of dat je het alleen hebt moeten oplossen.

Drie dingen die van groot belang zijn bij het kunnen doorvoelen van je emoties (zoals emoties bedoeld zijn):

1. Ademhaling > leer bewust en diep adem te halen. Heb je een oppervlakkige ademhaling? Ga dan eerst met je ademhaling aan de slag.

2. Verbinding met je lichaam. > Je kan jezelf testen in hoeverre jij verbinding hebt met je lichaam.
- Hoe makkelijk kun jij de grond onder je voeten werkelijk voelen als je zit?

- Kun je je benen voelen als je zit of ligt?

- Kun je voelen dat je kuiten, bovenbenen en armen hebt zonder dat je ze aanraakt?
Nee? Begin dan bijv. met:

🌱 Yoga

🌱 Sporten

🌱 Koud douchen

🌱Schudoefening

🌱Zachtjes en met aandacht op je lichaam kloppen (bijv. bij het afdrogen na het douchen)

3. Leer EFT. EFT staat voor Emotional Freedom Technique.
Deze techniek helpt je om emoties te leren doorvoelen en je te bevrijden van elke (niet helpende) angst die er in je bewuste of onbewuste leeft.
Kijk voor meer informatie over EFT op deze pagina.

Heb je wat aan deze blog gehad? Wil je hem dan delen of hieronder mij dit laten weten? Dat zou ik superfijn vinden en motiveert mij om meer hierover te schrijven. Dank je wel 🙏.

Tip! Regelmatig geef ik de workshop Emotioneel in balans. Duw jij ook liever negatieve emoties weg maar werkt dat niet zo goed meer voor je? Meld je dan hier gratis aan en leer met alle emoties omgaan.

*)bron: brainmatters.nl

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat.Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Reactie plaatsen