Schuldgevoel en burn out

Er komen veel vrouwen in mijn praktijk die zich schuldig voelen als ze ziek zijn. Schuldig omdat ze niet naar hun werk kunnen en voor hun gevoel hun collega's in de steek laten . Of niets in het huishouden kunnen bijdragen. Ook de vrouwen die in een burn out zitten of er tegen aan lopen voelen zich vaak schuldig. Het gevoel dat ze gefaald hebben en hun omgeving aan het teleurstellen zijn is vaak groot.

Herken je dat in jezelf? Dan raad ik je aan om verder te lezen.

Schuldgevoel is een interessante emotie. Zo voelt dat misschien nu niet voor je. Dat snap ik want schuldgevoel is een zwaar gevoel.

Dat is de reden waarom ik hoop dat ik met deze blog een stukje meer bewustwording kan creëren zodat jij schuldgevoel op een andere manier kan invliegen en lichter voor je gaat voelen. Ik hoop ook dat deze blog je aanzet tot verder onderzoek zodat jij je plek in deze wereld echt gaat innemen!

Schuld gevoel en plek innemenSchuldgevoel nodigt je uit om je plek in te nemen.

Je plek innemen betekent onder ondere dat je jezelf kan geven wat jij nodig hebt. Ongeacht wat een ander hiervan vindt of zegt. Dit betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor de invulling die jij aan je leven wilt geven. Je hebt het leven gekregen om eigen ervaringen op te doen en het leven te ontdekken in jouw unieke reis. Door vervelende ervaringen uit het verleden kan het zijn dat je niet goed (meer) weet hoe je dit doet zonder bang te zijn. NIet altijd is de angst zichtbaar voor je. Het kan zijn dat je bepaald patroon hebt ontwikkeld (zoals bijv. pleasegedrag) waarbij je niet goed in de gaten hebt dat je je plek nog niet inneemt. En veel over je eigen grenzen heen gaat. Gevolg van dit onbewuste patroon zorgt vaak voor een burn-out.

Schuld dragen hoeft niet zwaar te zijn.

Als jij je plek op deze wereld voelt vanuit onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en gelooft dat ook jouw unieke Zijn bijdraagt aan een mooie(re) wereld, dan ga je ervaren dat schuld op je nemen niet zo zwaar hoeft te zijn. Ik ga hier verder in deze blog dieper op door.

Schuld leren dragen als verantwoordelijkheid voor je eigen handelen.

Eindelijk heb je geregeld dat je in de ochtend vrij hebt om naar de sportschool te gaan. Maar dan vraagt je dochter van 16 jaar voor de zoveelste keer of je haar naar school wilt brengen want het regent. Je weet dat ze makkelijk met de bus kan en paraplu’s zijn niet voor niets uitgevonden. 😉 Toch voel je je schuldig als ze in de regen naar school moet.

Je hebt nu een keuze. Keuze 1;  weer toegeven aan haar verlangen. Om je daarna schuldig te voelen dat je weer niet goed voor jezelf hebt gezorgd! (herkenbaar?)

Een andere keuze is stil te staan en af te vragen waar de verantwoordelijkheid bij hoort. Je kunt er ook voor kiezen de verantwoordelijkheid terug te geven aan je dochter. Ze is 16 en kan echt wel met de bus. Door je grenzen aan te geven en eerlijk te zijn dat je tijd nodig hebt voor jezelf omdat je graag naar de sportschool wilt. Als je dit eerlijk communiceert leer je je dochter ook dat het helemaal oké is om tijd voor jezelf te nemen (dat voorbeeld geef je haar onbewust mee, ook al vind ze het nu misschien niet fijn om te ervaren). Daarnaast neem jij de verantwoordelijkheid voor jezelf omdat je jezelf geeft waar je (misschien al een tijdje) naar verlangt. Dit zorgt zelfleiderschap en geeft je vaak een voldaan gevoel.

Ja, je maakt je schuldig aan het geven van tijd en ruimte aan jezelf. Eigenliefde maakt dat dit de normaalste zaak van de wereld wordt. Waardoor schuld dragen voelt als verantwoordelijkheid nemen. Ieder van ons is verantwoordelijk voor hoe we ons leven leven.

Schuldgevoel en ons ego

We maken ons allemaal wel eens ergens schuldig aan. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Ons ego vindt dit gevoel totaal niet fijn. Pijn van niet goed genoeg wordt hier vaak mee aangeraakt. Belangrijk is om stil te staan WAAROM je je schuldig voelt en wat hier onder zit.

Schuldgevoel is een gevoel wat je vaak in een soort van parkeerstand zet. Als een deken over werkelijke pijn die er onder ligt. Onder schuldgevoel liggen vaak meerdere emoties.

Angst is één van de onderliggende emoties van schuldgevoel

Bijvoorbeeld, bang voor kritiek, bang om iemand tekort te doen, bang om het niet goed te doen, bang om iemand af te wijzen, bang om iemand te kwetsen. Deze angst zorgt ervoor dat je (onbewust) meer bezig bent met een ander dan met jezelf). Misschien vindt je dat het huishouden op rolletjes moet lopen voordat je aan jezelf toe kunt komen. Altijd maar doorgaan uit angst dat je iets niet goed doet of iemand tekort doet is hét recept wat maakt dat je je grenzen over blijft gaan en niet toe komt aan je eigen behoeften en wensen. Vaak is dat je ook niet geleerd of zelfs afgeleerd.

Dit is de alarmbel voor ziek worden of een burn out.

We hebben namelijk allemaal tijd voor onszelf nodig.

Werk niet aan je schuldgevoel maar onderzoek je angst

Het is dus niet het schuldgevoel waar je aan hoeft te werken maar de angst en/of pijn die hieronder zit. Snap je? Schuldgevoel vraagt je om moedig te worden. En te helen van de verwonding die heeft gemaakt dat je je nu schuldig blijft voelen als je er even niet kunt zijn voor een ander.

Durf je schuldig te maken

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf zorgt ervoor dat je het heft in eigen handen neemt en je stuurt naar vreugde in je leven. Durf de verantwoordelijkheid van andermans doen en laten terug te geven. En neem je eigen plek in vanuit liefde voor jezelf.

Zonder schuld je plek innemenEen hart voor anderen.

Het is prachtig om een hart voor anderen te hebben. Jij die dit leest bent hoogstwaarschijnlijk een zorgmens. De valkuil hiervan is dat je de verantwoordelijkheid over wilt nemen van andermans leven. Je wil misschien zorgen dat iemand het altijd naar zijn zin heeft en goed. Dat is niet jouw taak.

En vaak ook niet eerlijk tegenover de ander. Geef de ander de kans om zijn of haar eigen ervaringen op te doen in dit leven. Soms leuk, soms niet leuk.

Verantwoordelijkheid afschuiven

Er zijn mensen die graag de verantwoordelijkheid van zich willen afschuiven.  Wat maakt dat ze jou een schuldgevoel aan willen praten als je iets niet doet. Dit nodigt jou uit om steeds beter je eigen plek in te nemen en af te vragen wiens leven je nu aan het leven bent. Balans is hierbij de sleutel. Balans in zorgen voor elkaar en stil te staan bij waar de verantwoordelijkheid hoort.

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar levensgeluk. 

Schuldgevoel en je verlangens

Als je bereid bent om bij je schuldgevoel stil te staan, het er even te laten zijn waardoor je kan onderzoeken wat de werkelijke reden is van jouw schuldgevoel, zul je merken dat schuldgevoel je in de richting duwt van het voelen van je eigen verlangen.

De vraag die jij jezelf regelmatig mag stellen is: "Is dit MIJN verlangen of die van een ander?"  Je hebt maar één leven! Hoe vul jij die in?

Oefening –  Ik geef je een EFT sessie om schuldgevoel te neutraliseren zodat je ontspant en ruimte voelt voor meer onderzoek.

 

EFT voorbeeldscript  – Schuldgevoel:

Denk aan iets waar jij je schuldig om voelt.
Hoe intens voelt dit schuldgevoel?
Geef het een cijfer tussen 0 en 10 (bij 10 voel je je intens schuldig).

Adem 3x diep in en uit.
 

 • Karateslagpunt: ‘ondanks mijn bewuste en onbewuste schuldgevoel, hou ik onvoorwaardelijk van mezelf en accepteer mezelf volledig.’ (herhaal 3x)

 • Tussen je wenkbrauw: ‘Ik voel mijn schuldgevoel’  
 • Naast je oog: ‘ik onderdruk mijn schuldgevoel’
 • Onder je oog: ‘ik voel me schuldig’
 • Onder je neus: ik onderdruk mijn schuldgevoel’
    
 • Op je kin: ‘ik voel me schuldig dat ik er niet voor je ben’
 • Sleutelbeen: ‘ik voel me niet schuldig dat ik er niet voor je ben’.’
 • Onder je arm: ‘ik voel me schuldig dat ik er niet voor je ben." 
 • Op je hoofd: ‘ik voel me niet schuldig dat ik er niet voor je ben.’

Adem diep in en uit. Tap met dit script minimaal 2 rondes. Als er andere woorden bij je opkomen, gebruik je die.

 2e ronde

 • Tussen je wenkbrauw: ‘‘ik voel me schuldig, ik had het beter moeten doen’. 
 • Naast je oog: ‘ik voel me schuldig.’
 • Onder je oog: ‘ik voel me schuldig.’ 
 • Onder je neus: ‘‘‘ik voel me schuldig, ik had het beter willen doen’.
   
 • Op je kin: ‘als ik beter had geweten had ik het gedaan!’ 
 • Sleutelbeen: ‘als ik beter had geweten had ik het gedaan!’ 
 • Onder je arm: ‘als ik beter had geweten had ik het gedaan!’ 
 • Op je hoofd: ‘als ik beter had geweten had ik het gedaan!’
   
 • Tussen je wenkbrauw: ‘ik wist niet beter’ 
 • Naast je oog: ‘ik wist niet beter anders had ik het gedaan’ 
 • Onder je oog: ‘ik wist niet beter anders had ik het gedaan’ 
 • Onder je neus: ‘ik wist niet beter anders had ik het gedaan.’ 
 • Op je kin: ‘ik wist niet beter’
 • Sleutelbeen: ‘ik wil mezelf beschermen, bewust en onbewust’ 
 • Onder je arm: ‘ik heb compassie met mezelf.’ 
 • Op je hoofd: ‘ik mag mezelf beschermen.’

 Afsluitronde (minimaal 2 rondes) 

 • Tussen je wenkbrauw: ‘ik mag compassie hebben voor mezelf.’ 
 • Naast je oog: ‘ik ben goed genoeg.’ 
 • Onder je oog: ‘ik doe het altijd goed.’ 
 • Onder je neus: ‘ook als ik het niet goed doe, doe ik het goed.’ 

 • Op je kin: ‘ik doe het naar mijn beste kunnen.’  
 • Sleutelbeen: ‘ik hou onvoorwaardelijk van mezelf.’ 
 • Onder je arm: ‘ik ben en voel me goed genoeg.’ 
 • Op je hoofd: ik hou onvoorwaardelijk van mezelf, elke dag een beetje meer.Ik geef mezelf toestemming om me goed genoeg te voelen!’

  Adem diep in en uit
   
  Meet wat je cijfer nu is. Hoe voel je je nu?
  Hoe intens voelt je schuldgevoel nu?
 • Welke emoties ben je nog meer in jezelf tegengekomen?

   Schrijf die op en doe er een EFT sessie op.
   Heb je vragen aan me naar aanleiding van deze blog of EFT sessie? Mail me dan even.

Ps Drink een glas water na je sessie. En je weet het 😊 ……………………………

Wees lief voor jezelf. Altijd!

Heb je wat aan deze blog gehad? Dan zou ik het heel leuk vinden als je hieronder een reactie wil plaatsen..


Wil je meer leren om je emoties in balans te houden? 

Elke maand geef ik een gratis workshop 'Emotioneel in balans'. Hier vind je meer informatie.

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun leidinggevende vrouwen die onzeker zijn geworden door negatieve opmerkingen van dominante of narcistische personen uit hun directe omgeving. Ik help hen hun oeroude zelfvertrouwen terug te vinden, zodat ze in elke situatie, ook in aanwezigheid van dominante personen, bij zichzelf blijven en loskomen van de twijfels in zichzelf.Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Vraag een gratis ontdekgesprek bij me aan via mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl
Reactie plaatsen