Wetenschappelijk, EFT werkt bij stress
3 min. leestijd

Wetenschappelijk, EFT werkt bij stress

EFT heeft invloed op ons stresshormoon cortisol. In meer dan 10 landen, door meer dan 60 onderzoekers zijn onderzoeken gedaan naar EFT en het effect op onze hersenen. Waaronder een baanbrekend onderzoek van  Dr. Dawson Church, PhD. In zijn *onderzoek werd het cortisolniveau (stresshormoon) van 83 vrijwilligers gemeten. Zij werden verdeeld in drie groepen. 1 groep kreeg één uur EFT. De tweede groep kreeg één uur psychotherapie (gesprekstherapie). De derde groep (de controlegroep) kreeg geen enkele behandeling. stresshormoon cortisolHet cortisolniveau werd vlak voor en een half uur na de behandeling gemeten. Het onderzoeksteam nam in de eerste instantie aan dat er iets mis was gegaan met het onderzoek of het apparatuur aangezien het cortisolniveau  abnormaal drastisch gedaald was binnen dit half uur. Het onderzoek is om die reden nogmaals uitgevoerd waarna zij niet anders konden dan bevestigen dat EFT een behoorlijk impact heeft op het stresshormoon cortisol.
De uiteindelijke resultaten van dit onderzoek lieten zien dat het cortisolgehalte van de EFT groep, na één behandeling van een uur, met 24,39% was gedaald.  In vergelijking met de groep die psychotherapy had gehad (14,25%) en de controlegroep (14,44%)  was  het resultaat van de EFT groep significant!

Voor meer onderzoeken kun je kijken op: www.eftuniverse.com/research
*Bron: The effect of Emotional Freedom Techniques (EFT) on stress biochemistry

Stress heeft invloed op lichaam en geest

Stress zorgt ervoor dat wij in een vecht, vlucht of bevries modus komen. Bij stress komen lichamelijk processen op gang zoals:

 • Het bloed wordt ontrokken uit onze organen om naar de spieren gestuurd te worden
 • Onze spieren spannen aan
 • Onze bloeddruk en hartslag gaan omhoog
 • Onze spijsvertering wordt verlaagd
 • Onze pupillen verwijden zich
 • Bloedsuikerspiegel stijgt

Overlevingstress

Al deze processen zijn heel nuttig wanneer je in een noodsituatie zit en je direct en alert moet reageren. Het geeft ons lichamelijke kracht en focus. Het nadeel is, dat ons lichaam ook zo reageert op alledaagse stress. Ons brein weet het verschil niet tussen een noodsituatie (waarbij overleving een rol speelt) of het hebben van verdriet of boos zijn op onze partner.

Alle negatieve emoties zijn stress

Alle negatieve emoties brengen stress met zich mee en onze hersenen reageren precies hetzelfde bij minder grote stress situaties. De heftigheid kan wel iets minder zijn bij kleine stress maar gedurende de dag worden wij zo vaak blootgesteld aan diverse prikkels en interacties. En ook hier ervaren wij stress bij. Met andere woorden, we ervaren in diverse vormen de hele dag stress in ons lichaam en geest.

Teveel stress heeft gevolgen voor zowel je lichaam als je geest.

Te lang en te vaak blootgesteld worden aan stress zonder je te ontspannen, kan dus behoorlijk wat gevolgen hebben voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Bijv.:

 • Gespannen spieren
 • Veel hoofdpijn
 • Gewichtsproblemen
 • Hartritmestoornis
 • Hartkloppingen
 • Darmproblemen
 • Slaapproblemen

Doordat EFT snel werkt op het stresshormoon cortisol zorg je ervoor dat je in rap tempo ontspant waardoor je lichaam weer zijn normale functies kan uitoefenen en kan herstellen na een stress situatie.

Ook zo nieuwsgierig geworden wat EFT voor jou kan doen?

Hieronder leg ik je de basis uit hoe je deze krachtige methode zelf kan toepassen.

 

Groetjes Brigitte
Over de schrijver
Je bent precies goed! Dat is mijn missie! Jou te laten voelen dat je precies goed bent in dit moment. Om van daaruit in ontspanning te groeien naar een nog mooier leven met plezier. Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben holistisch emotiecoach en EFT deskundige. Ik ondersteun vooral moeders die denken gek te worden van hun eigen negatieve gedachten, hoe zij naar positief denken en zelfvertrouwen komen zodat rust in het hoofd, lastige dingen makkelijker aankunnen en sneller het licht aan het einde van de tunnel zien. Kortom een lichter en leuker leven! Wie ben jij? Leuk als je je hieronder wilt voorstellen. Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Reactie plaatsen