EFT werkt bij stress

EFT helpt je te ontspannen! Door deze simpele kloptechniek kan stress heel snel ontladen worden waardoor je er geen last meer van hebt.

Wereldwijd is er onderzoek gedaan naar deze bijzondere ontspannings en ontladingsmethodiek. In meer dan 10 landen, door meer dan 60 onderzoekers zijn onderzoeken gedaan wat voor een effect EFT heeft op onze hersenen. En de uitkomsten zijn waanzinnig!

Geluksgevoel door EFT

Het stresshormoon cortisol daalt aanzienlijk snel. Dit heeft enorm veel invloed op je dagelijkse portie geluksgevoel!

Resultaten door EFT

In één van de baanbrekende onderzoeken van  Dr. Dawson Church, PhD. werd het cortisolniveau van 83 vrijwilligers gemeten. Zij werden verdeeld in drie groepen. 

1 groep kreeg één uur EFT. 

De tweede groep kreeg één uur psychotherapie (gesprekstherapie). 

De derde groep (de controlegroep) kreeg geen enkele behandeling. stresshormoon cortisol

Het cortisolniveau werd vlak voor en een half uur na de behandeling gemeten. Het onderzoeksteam nam in de eerste instantie aan dat er iets mis was gegaan met het onderzoek of het apparatuur aangezien het cortisolniveau  abnormaal drastisch gedaald was binnen dit half uur. Het onderzoek is om die reden nogmaals uitgevoerd waarna zij niet anders konden dan bevestigen dat EFT een behoorlijk impact heeft op het stresshormoon cortisol.
De uiteindelijke resultaten van dit onderzoek lieten zien dat het cortisolgehalte van de EFT groep, na één behandeling van een uur, met 24,39% was gedaald.  In vergelijking met de groep die psychotherapy had gehad (14,25%) en de controlegroep (14,44%)  was het resultaat van de EFT groep significant!

Voor meer onderzoeken kun je kijken op: www.eftuniverse.com/research
*Bron: The effect of Emotional Freedom Techniques (EFT) on stress biochemistry

Stress heeft invloed op ons welzijn

Een beetje stress is helemaal niet erg. Stress hoort bij het leven. Alleen balans is (zoals met alles) enorm belangrijk. Zowel voor je geestelijke welzijn, dus oa je plezier in het leven maar ook je gezondheid. Door langdurig teveel stress  kun je behoorlijk ziek worden. Onderschat dit niet!

Dit komt doordat er bij een teveel aan stress het lichaam in een overlevingsstaat komt.
Hierbij worden andere processen in je lichaam aangestuurd als dat je ontspannen bent
Zoals bijv.

 • Het bloed wordt ontrokken uit onze organen om naar de spieren gestuurd te worden
 • Onze spieren spannen aan (zodat je snel kan wegrennen of kan vechten)
 • Onze bloeddruk en hartslag gaan omhoog 
 • Onze spijsvertering wordt verlaagd
 • Onze pupillen verwijden zich
 • Bloedsuikerspiegel stijgt

Overlevingstress

Al deze processen zijn heel nuttig wanneer je in een noodsituatie zit en je direct en alert moet reageren. Het geeft ons lichamelijke kracht en focus. Het nadeel is, dat ons lichaam ook zo reageert op alledaagse stress. Ons brein weet het verschil niet tussen een noodsituatie (waarbij overleving een rol speelt) of het hebben van verdriet of boos zijn op onze partner. Dagelijks hebben we te maken met bewuste maar ook onbewuste onverwerkte gebeurtenissen waardoor we sneller geraakt kunnen worden in onze emoties. Ook dit zorgt voor stress.

Klachten door stress

Waardoor bijv. je voeding niet meer goed verteerd wordt omdat je darmen nog niet optimaal werken zoals ze normaal doen in je ontspannen staat van zijn. Hierdoor haal je niet de voedingsstoffen uit je eten waardoor je onder andere heel moe wordt. Maar ook op je emoties heeft teveel aan stress invloed. Angst wordt bijv. veel sneller getriggerd door teveel aan stressprikkels.

Alle negatieve emoties ervaren wij snel als stress

Alle negatieve emoties brengen stress met zich mee. Onze oudste hersenen, ons reptielen brein en zoogdieren brein worden getriggerd bij negatieve emoties omdat er een niet fijn gevoel wordt ervaren. Dit ervaart het brein als pijn. Waardoor ons lichaam (en geest) in actie komt om te vluchten of te vechten. Dit veroorzaakt stress.

Teveel stress heeft gevolgen voor zowel je lichaam als je geest.

Te lang en te vaak blootgesteld worden aan stress zonder je te ontspannen en te ontladen heeft op de lange termijn gevolgen voor ofwel je lichamelijke ofwel je geestelijke gezondheid. Soms nog erger, beide!

Misschien herken je dit al bij jezelf:

 • Gespannen spieren
 • Regelmatig hoofdpijn
 • Gewichtsproblemen
 • Hartritmestoornis
 • Hartkloppingen
 • Darmproblemen
 • Slaapproblemen
 • Overvallen worden door onzekerheid
 • Overweldigd worden door diverse emoties.
 • Niet weten wat je wilt en vaak twijfelen.
 • Moeilijk keuzes kunnen maken.


Doordat EFT snel werkt op het stresshormoon cortisol zorg je ervoor dat je in rap tempo ontspant waardoor je lichaam weer zijn normale functies kan uitoefenen en kan herstellen na een stress situatie.

Mijn hoop is dat je nieuwsgierig wordt naar deze bijzondere methode en wat EFT kan doen voor jou.

In onderstaande video leg ik je in het kort uit hoe je EFT kunt toepassen. 

Van hart tot hart,
BrigitteOver de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat. Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Reactie plaatsen