Onderzoek je onrust. Creëer innerlijke rust!
Onderzoek de onrust in je hoofd en creëer innerlijke rust.Download tijdelijk gratis dit e-book

Page content

article content

MACHT OF MACHTELOOS?

Lange tijd heb ik mij machteloos gevoeld. Ik dacht dat ik geen keuze had dan het leven te leven zoals hij toen voor me lag. Ik had wel verlangens maar die leken zo groot en ver weg dat ik nooit gedacht had dat ik deze verlangens zou kunnen (be)leven.

En nu, 12 jaar verder. Ik leef mijn verlangens en voel me niet langer meer machteloos!

Wat deze macht voor mij betekent

Ik speel de hoofdrol weer in mijn eigen leven! En dit geeft mij het gevoel van plezier, ruimte, groei en vrijheid! Dat gun ik iedereen!

Aan macht hangt een negatieve lading.macht

Als je zou moeten kiezen wat kies je dan? Macht of machteloosheid? Macht kun je op meerdere manieren interpreteren.

Macht kun je gebruiken voor alleen eigen gewin. Macht willen voelen om over anderen te regeren. Je groter en machtiger te voelen dan anderen. Macht kan dan betekenen dat je anderen schade aan kan/wil doen. Dat is NIET de macht waar ik naar streef.

Positieve macht

De macht waar ik het over heb is dat je je eigen keuzes mag en durft te maken . Dat je de volledige vrijheid voelt om te kiezen wat jij wilt doen of niet doen. Zonder dat je een ander hier schade mee aan doet. Maar ook zonder dat je een schuldgevoel krijgt door je keuze.

Eigen keuze

Zelf kiezen is ontzettend belangrijk! Als jij niet kiest, gaat het leven voor je kiezen. Dan kiest bijv. iemand anders en dat hoeft niet altijd hetgeen te zijn waar je blij van wordt. Niet kiezen is dus eigenlijk ook kiezen. Alleen wordt er dan niet door jou gekozen. Dat kan een gevoel van machteloosheid geven.

Kiezen kan lastig zijn.

Wanneer je kiest voor het één, kies je niet voor het ander. Dit kunnen we als verlies ervaren. En daarom kan kiezen heel lastig aanvoelen want verliezen is niet iets waar wij als mens blij van worden.

Nooit meer machteloos voelen? Neem je verantwoordelijkheid.

Met zelf kiezen neem je ook verantwoordelijkheid. Dit geeft je meer controle over je eigen leven. Achteraf kan het zijn dat de keuze die je maakte niet de meest handige is geweest maar dit is niet erg. Je leert van ervaringen en het is wel je eigen keuze geweest. Dit voelt heel anders als dat een ander de keuze voor je heeft gemaakt.

Belemmering door negatieve gedachten.machteloos

Keuzes maken kan lastig zijn wanneer je je laat belemmeren door negatieve gedachten. Gedachten van jezelf of gedachten die anderen naar je uiten.

Schuldgevoel?

Met sommige keuzes kunnen we voor dilemma’s komen te staan. Denk aan tijd geven aan jezelf of aan iemand anders. Wat doe jij? Kies jij regelmatig voor het belang van de ander? Voelt dit steeds minder fijn maar wordt je lastig gevallen door schuldgevoel? Of zijn er andere keuzes in je leven waar je niet blij van wordt maar toch denk je dat je ze moet nemen? Of denk je dat je helemaal geen keuze hebt en heb je het gevoel dat je wordt geleefd?

Als iets een machteloos gevoel geeft dan is het wel de gedachte dat je geen keuze hebt!

Maar echt waar, je hebt altijd een keuze! Soms kan de keuze lastig zijn, dat wel. Maar wees je ervan bewust dat je altijd een keuze hebt. Pak je macht terug door de eerste stap van verantwoordelijkheid voor je eigen geluk te nemen.

Van machteloos naar positieve macht

Wil jij je nooit meer machteloos voelen? Wees je bewust dat je altijd de keuze hebt om je eigen gedachten te kiezen. Maar soms zit je zo vast in een denkpatroon dat het lastig wordt om andere opties te zien. Gelukkig zijn er heel veel methodes om je daarbij te helpen.

Vind je het lastig om te gaan staan voor je keuze?

Zaterdag 28 oktober geef ik samen met journeytherapeut Alida Holwerda een bijzondere workshop waarin je gaat leren om op een positieve liefdevolle manier je macht weer terug te nemen zodat jij je keuzes kan maken die het beste bij jouw behoeften passen. Zonder dat je je hier schuldig over hoeft te voelen.

De workshop “De macht van keuzes is Vrijheid’

wordt gegeven in Wakker bewustzijn. Westerweg 14, Alkmaar
28 oktober van 13.00 tot 17.00 uur
Jouw investering € 35,-.  Kom je met 3 personen betaal je maar € 25,-

Meer informatie of je plek reserveren kun je doen via Wakker bewustzijn/inspiratieworkshop

Of stuur een e-mail naar brigitte@coachingheftineigenhanden.nl

Ik hoop je te zien zaterdag. Vind je deze workshop voor iemand anders interessant? Deel gerust!

Brigitte Rijmers

Comment Section

0 reacties op “MACHT OF MACHTELOOS?

Plaats een reactie


*