Bang om fouten te maken

Angst om te falen.

Ik heb het heel lang gehad. Als ik iets niet goed had gedaan naar mijn mening durfde ik daar vaak niet voor uit te komen. Zeker niet als het iets te maken had met wat ik heel belangrijk vond. Ik schaamde me dan dood en was bang wat een ander van me zou denken.

Wat maakte dat ik veel fouten wilde verbergen of me groter voor ging doen als dat ik me voelde als ik het gevoel had dat ik iets niet goed had gedaan. Wat ook een gevolg was van het niet durven delen wat ik niet goed had gedaan was, dat ik alles zelf wilde uitzoeken om de oplossing of het antwoord te vinden.

Herken je dit?

In ons leven maken we allemaal fouten. Niemand uitgezonderd!

En toch zijn we bang om fouten te maken.

Als je er over nadenkt is dat raar.

Toch?!

Waarom zou je bang zijn voor iets waar we allemaal van weten dat het ons allemaal een keer (of tug ;-0 ) overkomt?

Het gekwetste kind in ons

Als volwassene weten we diep van binnen heus wel dat fouten maken bij het leven hoort. Alleen hebben we niet alleen te maken met een volwassen deel in ons maar ook met jongere delen die in het verleden pijn kunnen hebben op het niet goed doen en fouten maken. . Afhankelijk van je ervaring kan hier een overtuiging of een angst op komen.

foutenAls kind krijgen we veel te horen dat we iets niet goed doen. Het begint al bij ons schoolsysteem.

De focus bij de meeste schoolsystemen ligt op fouten verbeteren en alles goed moeten leren. Er werd helaas (en nog steeds) te weinig gekeken naar de reden waarom jij iets had gedaan. Ook werd er vaak niet gekeken naar hoe jij je best ergens voor had gedaan. Je werd alleen beloond als iets goed was. NIet voor jouw inzet. Nog steeds hoor ik dat dit geen prioriteit is van de meeste scholen. De focus ligt over het algemeen bij geen fouten maken en hoe het beter kan.

fouten makenNeem als voorbeeld alleen al hoe er omgegaan werd bij het nakijken van een proefwerk. Een dikk vette rode streep door je werk kon jouw kinderhart diep raken.. Alleen als je iets goeds had gedaan dan kreeg je een sticker. Misschien ben je weleens dat kind geweest die geen sticker kreeg. Hoe was dat voor jou?

Juiste ondersteuning

Hoe vaak is jou vroeger verteld dat het niet erg was dat je een fout maakte? Kans is groot dat als je dit leest, je dit niet veel hebt meegemaakt. Misschien wel erger, misschien kreeg je opmerkingen te horen die pijn deden. Misschien waren het ook wel kleinerende opmerkingen ; bijv. ‘weet je dat nog steeds niet?” of "oh wat dom!'

Veel volwassenen van deze tijd hebben geen goede ondersteuning gekregen om te leren hoe je met fouten maken omgaat. Het werd bij de meeste van ons als kind, niet verteld dat fouten maken bij het leerproces hoort en dat fouten maken juist goed is omdat je hier alleen maar beter van leert.  Heb jij gehoord dat juist veel fouten maken betekent dat je veel onderneemt en dat dit dapper en slim is?

Kans is groot van niet!

Als dat wel zo is geweest, acht jezelf dan een gelukkig mens!

Angst om fouten te maken

Door de angst heb je een beschermingsmechanisme ontwikkeld om de pijn die er onder zit niet meer te hoeven voelen. 

Dit kan zich vertalen in bijvoorbeeld uitstelgedrag. Maar ook zelf afwijzing is een beschermingsmechanisme. Hierdoor ontstaat de innerlijke criticus vaak, die ervoor wil zorgen dat jij steeds maar weer je beter je best doet. In een andere blog zal ik hier dieper op in gaan.

angst voor falenAls je steeds bewuster wordt van je angst en je innerlijke criticus kun je gaan helen.

Geef jezelf toestemming om fouten te mogen maken!

Het geeft ons GROEI.

Het gaat er niet om dat je fouten maakt, het gaat erom of je bereid bent om ervan te leren en het anders te willen doen.

Dan wordt elke actie die je doet, met elke fout die er in zit werkelijk een succes!

Om je op weg te helpen geef ik je een EFT sessie op faalangst.Je mag deze EFT sessie zo vaak doen als je wilt en als er andere woorden bij je opkomen die meer bij jouw faalangst passen, pas die dan toe.

Ik zou het ontzettend leuk vinden als je hieronder wil laten weten welke ervaring jij hebt door jezelf toe te staan om fouten te mogen maken.

Denk je dat iemand anders ook wat aan deze blog heeft? Wil je hem dan delen in je netwerk.

Workshop Emotioneel in balans

Emoties zijn goed, altijd! Zelfs de negatieve (Ga ik dieper op in tijdens de workshop). De kunst is alleen om je emoties in balans te krijgen zodat je niet overgenomen wordt door onzekerheid, schaamte, onrust of paniekgevoelens.

Tijdens deze workshop ga je ervaren hoe jij jezelf weer emotioneel in balans krijgt. Ook jij kunt je emoties de baas! Zelfs in de meest uitdagende situaties! Laten we ervoor zorgen dat je nooit meer (overmatig) drank of versnaperingen nodig hebt om je goed te voelen! Je kunt je hier GRATIS aanmelden.

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat.Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Reactie plaatsen