Herkennen van faalangst

Faalangst herkennen

Hoe vaak sta je er bij stil dat de mening van een ander belangrijk voor je is? Of dat je misschien zelfs angst hebt voor de mening van een ander.

Zelf maakte ik me vroeger heel groot en mezelf wijs dat het me niets kon schelen wat een ander van me dacht. Alleen vertoonde ik gedrag wat het tegenovergestelde liet zien. Ik was bijv. iemand die het liefst alleen werkte, vond het erg vervelend als iemand met me meekeek als ik iets deed. Hulp vragen was ik ook nooit zo van. Ik wilde eerst zelf alles uitzoeken. FaalangstZelf vond ik dit goede eigenschappen. (zijn het in principe ook). Alleen zat er ook nog iets onder wat mij blokkeerde om me gelukkig te voelen, te groeien en mijn verlangens die ik al een tijd voelde uit te voeren.

Door mijn innerlijke reizen en persoonlijke processen ben ik er achter gekomen dat het me wel degelijk uit maakte wat een ander van me dacht. Het mezelf voorhouden dat de mening van een ander er niet toe deed was één van mijn beschermingsmechanismes om een diepere pijn niet te hoeven voelen. Met beschermingsmechanismes hebben we allemaal te maken. Vaak zijn we hier niet bewust van.

Angst voor afwijzing

Ik was enorm bang voor de afwijzing die ik vroeger regelmatig had meegemaakt. Bewust maar vooral ook onbewust.

Faalangst kindHet kleine meisje in mij die deze pijnen had weggestopt heb ik door mijn innerlijke reizen mogen aankijken. En steeds meer op diepere lagen kunnen helen. Dit heeft me een breder bewustzijn gegeven waardoor ik zag dat faalangt me flink heeft tegengehouden in mijn ontwikkeling. Ik heb in het verleden veel dingen uitgesteld of zelfs nooit gedaan wat ik wel had willen doen.

Toen ik aan mezelf kon toegeven dat het me wel degelijk raakte als iemand mij of mijn werk niet goed genoeg vond, pas toen ging er een nieuwe wereld voor me open.

Dat voelde kwetsbaar en krachtig tegelijk!

Loslaten van je faalangst

De eerste stap van je losmaken van je faalangst is herkenning dat je deze angst bij je draagt. Je kunt tenslotte pas iets aan een probleem doen als je bewust wordt van wat het probleem is.

Herken je jezelf in één of meer van onderstaande punten?

❤️‍🔥 Je zoekt graag eerst zelf alles uit (tot in den treure wat je veel tijd kost)

❤️‍🔥 Hulp vragen is een lastig dingetje voor je.

❤️‍🔥 Als je hulp vraagt vindt je het soms lastig om door te vragen als je iets niet helemaal begrijpt.

❤️‍🔥 Je hebt last van perfectionisme (goed is nooit goed genoeg)

❤️‍🔥 Je bent regelmatig bang dat je een domme vraag stelt.

❤️‍🔥 Je kan over veel dingen in jezelf twijfelen.

❤️‍🔥 Onzekerheid over je werkzaamheden overvallen je regelmatig

❤️‍🔥 Je bent niet snel tevreden over wat je gedaan hebt.

❤️‍🔥 Piekeren kan wel uren (soms dagen) lang aanblijven (slapeloze nachten, pijn in je buik)

❤️‍🔥 Als je iets gedaan hebt wat je achteraf niet goed vond van jezelf kun je hier dagen (of weken) lang over in zitten.

❤️‍🔥 Uitstelgedrag is je niet vreemd.

❤️‍🔥 Soms denk je dat je gek aan het worden bent. Je hebt al zoveel gedaan. Juist jij, die zoveel zelfhulpboeken heeft gelezen of al een tijdje bij een psycholoog heeft gelopen, zou toch beter moeten weten. Dit maakt je nog meer onzeker.

Erkennen van je faalangst

Als je jezelf herkent in twee of meer punten hierboven, is de kans zeer aanwezig dat je last hebt van faalangst. Dat is helemaal niet erg. Velen van ons hebben hier last van. Biologisch gezien is het namelijk helemaal niet vreemd dat het voor ons mensen belangrijk is wat een ander van je vindt. 

angstJe overlevingskans vroeger was namelijk een stuk groter als anderen in je groep jou aardig en goed genoeg vonden. Zo werd de kans om uit de groep gegooid te worden kleiner wat maakte dat je niet in je uppie in de rimboe hoefde rond te struinen. Dit zou namelijk aanmerkelijk je overlevingskans verkleinen.

Daarom slaat ons reptielen en zoogdierenbrein snel op tilt als je iets doet waarvan jij zelf denkt dat het niet goed is of als je merkt aan anderen dat ze het niet goed vinden.

Hierdoor ga je je in allerlei bochten wringen om dit gevaar van uitsluiting te vermijden. Dit veroorzaakt onder andere je uitstel gedrag.

Het klinkt zo simpel maar velen van ons doen het nog niet. Je mag gaan erkennen dat je last hebt van faalangst. Als je namelijk die erkenning aan jezelf kunt geven is het makkelijker om tijd te nemen om er iets aan te doen. 

Aandacht

Faalangst omarmenGeef je angst de aandacht die het verdient en ga op onderzoek uit. Wordt nieuwsgierig naar datgene wat maakt dat die angst nog getriggerd wordt.

Loslaten van faalangst

Als je in aandacht met je angsten aan de slag gaat merk je dat je je steeds meer gaat losmaken van je faalangst. Jij kunt geen angst loslaten. Angst laat jou los als je het hebt aangekeken en verwerkt.

Faalangst en de mening van een ander

Om je op weg te helpen heb ik een EFT sessie voor je gemaakt waarin we aan de slag gaan met je bewuste of onbewuste angst voor de mening van een ander.

Zoals eerder genoemd, je hoeft je hier niet altijd bewust van te zijn om er last van te hebben. 

Faalangst laat zich door vele maskers vermommen. Daar kom ik in een andere blog nog eens op terug.

Mijn wens voor jou is dat je je steeds meer gaat losmaken van al je angsten zodat je je mooiste leven gaat leven. 


Hoe heb je deze EFT sessie op faalangst ervaren?
Ik lees het graag hieronder van je. Fijn als je het met me wilt delen. 💞

Van hart tot hart,
Brigitte

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun leidinggevende vrouwen die onzeker zijn geworden door negatieve opmerkingen van dominante of narcistische personen uit hun directe omgeving. Ik help hen hun oeroude zelfvertrouwen terug te vinden, zodat ze in elke situatie, ook in aanwezigheid van dominante personen, bij zichzelf blijven en loskomen van de twijfels in zichzelf. Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Vraag een gratis ontdekgesprek bij me aan via mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl
Reactie plaatsen