Had ik maar........hoe vaak heb jij spijt?

Had ik maar........hoe vaak heb jij spijt?

Ken je die gedachte? ‘had ik maar.....................................

Het gevoel van spijt als je iets niet gedaan hebt waar je later achterkomt dat je dat beter wel had kunnen doen bijvoorbeeld.
Het gevoel wat je hierbij voelt als je dit denkt……..meestal een ongelukkig en naar gevoel in je buik en hart. Dat je hierover maar kan blijven malen en piekeren. Herken je dit?

Afgelopen weekend ben ik naar een innerlijk kind retraite geweest waarin ik weer heerlijk met mezelf aan de slag mocht gaan. Tegenwoordig vind ik het een feestje om diepere lagen in mezelf te ontdekken zodat ik mezelf nog meer kan delen. Juist in een groep vind ik dit zo fijn want delen is helen. Maar goed, dit even terzijde.

Waarom ik dit met je wil delen is omdat ik een prachtige vrouw sprak aan het einde van de retraite die zichzelf kwelde met de gedachte 'had ik maar.........' Dit deed me weer zo denken hoe ik zelf zo vast kon zitten in dat spijt gevoel
Ik voelde haar pijn.

Ik weet hoe het is, ik ben haar geweest.
Maar nu denk ik er totaal anders over. 

Het was juist zo mooi hoe ze de moed had opgebracht om dit weekend in een groep te durven zijn. Heel lang had ze dit afgewend. Haar vriendin had haar regelmatig een voorstel gedaan voor een retraite op de Maanhoeve bij Ida en Wim. Steeds had ze hier nee tegen gezegd.
Tot dit weekend.

spijt en trotsIn plaats van dat ze trots op zichzelf was dat ze het nu wel had gedurfd, kon ze alleen maar zichzelf op de kop geven dat ze nooit naar de voorstellen van haar vriendin had geluisterd. Waardoor ze helaas niet lang kon genieten van het gevoel dat ze had tijdens de retraite. Ik snapte het, ze zat nog volledig in haar overlevingsmodus waardoor het negatieve denken de overhand kreeg.

Respect voor je proces

De gedachte 'had ik maar' en spijt hebben van datgene wat je wel of niet gedaan hebt is zonde. Ik snap wel waar het vandaan komt maar het is echt zonde van je energie. Het gaat je niet helpen. Ja, het helpt je weer de put in.

Het leven echt vanuit je ware kracht leven is een proces. Dit mogen we als mens ervaren op deze planeet. Soms moeten we hiervoor door diepe dalen om bij die kracht te komen. Ons brein maakt het ons niet altijd even makkelijk. Maar als je weet en begrijpt hoe je brein en lichaam werkt, dan kun je steeds makkelijker negatieve en niet helpende gedachten loslaten.

Hier zijn verschillende methodieken voor.

Stress

Als je te lang in stress leeft, (het kan ook zijn dat je niet eens weet dat je in stress leeft omdat je deze staat van zijn gewent ben om in te leven.) dan is de kans groot dat je in negatieve gedachtenpatronen blijft hangen. Teveel stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam in een overlevingsstaat komt.

Overleven

Negatief denken is ook een onderdeel van deze overlevingsstaat. Als je namelijk negatief denkt blijf je alert op je omgeving. En kan onbewust een behoefte aangeraakt worden om erbij te horen. Dit zorgde er namelijk vroeger in de oertijd voor dat je niet alleen in de gevaarlijke rimboe kwam te staan.

Erbij horen

Om erbij te horen is het belangrijk dat je in de groep past en is dus de mening van een ander belangrijk. Dan is zelfkritiek iets wat heel snel aangezet wordt in de hoop dat je je zelf gaat verbeteren. Je innerlijke criticus staat dan altijd aan.

Spijt en lief voor jezelfDat het vrouwtje in de retraite lange tijd niet in een groep wilde zijn kwam voort uit een angst om afgewezen te worden door de groep. Mocht jij hier ook wel eens last van hebben, heb dan begrip voor jezelf en weet dat er een deel in jou leeft wat bang is. Wees daar lief voor en heel de pijn die hier onder zit.

Wordt bewust van je stressmomenten.

Het is van groot belang dat je ontdekt waar jij precies stress van krijgt en op welke gebieden in je leven. Probeer onderscheid te maken of je lichamelijke stress hebt of geestelijke of allebei tegelijk. Kijk naar gebieden zoals je werk, relatie, familie, gezin, financieel of anders. Niet altijd is het meteen zichtbaar waardoor je stress hebt. Maar weet dat het van groot belang is om jezelf regelmatig te ontladen van spanning en stress. Anders wordt het heel lastig om negatieve gedachten te doorbreken en helpende daarvoor in de plaats te zetten. Je komt er dan gewoon niet op. Je kan door teveel aan stress vast komen te zitten in je eigen gedachten. Dat kan aanvoelen als een kwelling.

Gratis masterclass 'de weg naar positief denken

Regelmatig geef ik een masterclass ‘de weg naar positief denken’.

Ik nodig je van harte uit als jij ook vaak blijft hangen in het negatieve. En hier van af wilt. Maar niet weet hoe.

Lees hier meer over de gratis masterclass ‘de weg naar positief denken’.

Lief mooi mens, zorg goed voor jezelf. Elke stap die je zet om beter voor jezelf en je innerlijke geluk te gaan is er weer één. Zo heb je ook leren lopen. Stap voor stap. Je komt er wel. Heb geduld met jezelf 💞✨.

Dikke knuffel van mij voor jou!
Brigitte

 

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun leidinggevende vrouwen die onzeker zijn geworden door negatieve opmerkingen van dominante of narcistische personen uit hun directe omgeving. Ik help hen hun oeroude zelfvertrouwen terug te vinden, zodat ze in elke situatie, ook in aanwezigheid van dominante personen, bij zichzelf blijven en loskomen van de twijfels in zichzelf. Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Vraag een gratis ontdekgesprek bij me aan via mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl
Reactie plaatsen