bestaan domme vragen

Ben je vaak bang om een vraag te stellen uit angst dat anderen dit een domme vraag vinden?

Vanmorgen zat ik in een masterclass waarin mijn businesscoach aangaf dat ze vond dat er WEL degelijk domme vragen bestaan. Toen ik dat van haar hoorde ging ik aan. Natuurlijk mag ze die overtuiging hebben. Alleen vind ik het schadelijk als iemand dit hardop uitspreekt. Zeker in een groep waarvan het zo belangrijk is dat er vragen gesteld worden. Zodat we als ondernemer kunnen groeien..

Vragen stellen is lastig

"Kinderen die vragen worden overgeslagen"Domme vragen
"Doe niet zo nieuwsgierig!"

"Nu even niet, ik ben bezig!"

Herken je deze opmerkingen? Misschien heb je ze regelmatig gehoord toen je jong was..

Of deze: "Weet je dat dan niet?"

Als je dit soort opmerkingen vroeger veel hebt gehoord kun je er de klok op gelijk zetten dat je het nu lastig vind om vragen te stellen. 

Als kind is het belangrijk dat je vanuit je nieuwsgierigheid het leven leert ontdekken. Met jouw eigen vragen.
Als hier een (negatieve) opmerking door iemand op is gegeven, kan het zijn dat je gekwetst bent geraakt in je nieuwsgierigheid.
Waardoor er een overtuiging ontstaat dat jouw vragen niet goed zijn. 

Je bent niet de enige die bang is om domme vragen te stellen

Helaas zie ik het teveel in mijn praktijk voorbij komen. Het is triest hoeveel mensen het lastig vinden om een vraag te stellen uit angst om dom over te komen. Zelf heb ik dit ook gehad. Gelukkig kun je hiervan volledig herstellen.

Naar mijn inziens bestaat er eigenlijk geen goed of fout in een vraag.

Niemand kan namelijk voor jou bepalen wat een goede vraag is! 

✅ Niemand weet wat jou bezighoudt. 

✅ Niemand weet vanuit welke plek of intentie jij jouw vraag stelt. 

Iedereen heeft zijn eigen perceptie en gedachtegang van waaruit een vraag komt. Je stelt een vraag omdat je iets nog niet weet. Of wellicht een ander doel hebt met je vraag. Dat is niet dom, dat is onderzoekend.

Luisteren

Luisteren naar domme vragenWat wel net zo belangrijk is bij het stellen van je vraag, is dat je ook luistert naar het antwoord. Echt luisteren naar het antwoord is ook een kunst. Wat er vaak gebeurd is dat je een antwoord krijgt wat iets bij je triggert (meestal gaat dat onbewust) waardoor je of het antwoord niet helemaal goed hebt gehoord. Of je krijgt iets te horen waar je het niet mee eens bent of je begrijpt het antwoord niet helemaal.
Misschien herken je dat wel.

Durf je dan ook door te vragen? Of zeg je snel dat je het begrijpt. Durf je ook aan te geven dat je het er niet mee eens bent en waarom niet?

Soms denk je het op dat moment te begrijpen en later als je erover nadenkt komt er alsnog een vraag. Durf je dan opnieuw het onderwerp aan te kaarten en toe te geven dat je er toch nog een vraag over hebt.
Durf je hier je plek voor in te nemen?

Ook kun je weerstand voelen voor het antwoord wat je krijgt. Interessant is dan om te kijken wat de onderliggende reden is van je weerstand.

Vaak zit hier een onzekerheid, angst of een vastgeroeste overtuiging onder.

Als je niet goed luistert kan het zijn dat je telkens weer opnieuw dezelfde vraag stelt.  En dit kan bij sommige mensen dom overkomen.

Het is niet dom. Jij bent niet dom! Niemand is dom! Alles wat in jou leeft mag bevraagd worden.

Maar leer ook de kunst van LUISTEREN.

✅ Sta open voor de antwoorden die je krijgt.
Ontwikkel moed om ze te leren bevragen.
✅ Neem de tijd om de antwoorden te verwerken en kijk wat je hier wel of niet mee kan.

Ik ben benieuwd, hoe denk jij over domme vragen? Wil je het met me delen?

Van hart tot hart,
Brigitte


Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat. Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Reactie plaatsen