arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat ben ik uitgedaagd de afgelopen week om keuzes te maken. Absoluut geen makkelijke keuzes. Tenminste, dat dacht ik, totdat ik mijn gevoel onder de loep legde en de uitdaging aanging kritisch naar mijzelf te kijken. Uiteindelijk heeft dit proces me veel inzichten opgebracht.

Je eigen keuzes maken is van levensbelang

Als jij niet kiest gaat het leven voor je kiezen. Er kunnen dan beslissingen genomen worden waar je helemaal niet blij mee bent, die ervoor zorgen dat je de controle verliest, die jou in een slachtofferrol duwen, een gevoel van machteloosheid of verlies veroorzaken. Wees je hiervan bewust.

Soms lijkt het alsof je geen keuze hebt.Keuzes

Ik hoor weleens zeggen: ‘ja, maar ik heb niet gekozen om ziek te zijn’. Dat klopt, maar je hebt wel de keuze hoe je met de ziekte omgaat. Ook mag je jezelf de vraag stellen: ‘welke keuzes heb ik eerder gemaakt die deze ziekte veroorzaakt hebben?’ Daar is niet altijd een antwoord op te vinden, maar wel heel interessant om te onderzoeken of bepaalde (onbewuste) keuzes ertoe hebben bijgedragen. Je kunt door andere bewuste keuzes jou en je lichaam helpen herstellen. Kijk zo ook naar andere situaties, waarin het lijkt alsof je geen keuze hebt.

Pak je macht terug door een andere mindset.

Keuzes maken we elke dag tientallen keren. Bijv.: Wat eten we vandaag? Wat trek ik aan? Hoe ga ik doen vandaag? Door deze dagelijkse (vaak) onbewuste keuzes zijn we daaraan wel gewend. Door bewust keuzes te maken, ga je anders naar het leven kijken en krijg je het gevoel controle te hebben over jouw leven.

Tips voor het maken van bewuste keuzes

  • Wees je bewust dat je altijd een keuze hebt over je denken en doen.
  • Voel je een dilemma, praat er met iemand over, bijv. met een goede vriend of vriendin.
  • Ga schrijven. Maak kolommen en schrijf de voor- en nadelen op van elke keuze. Ik heb hiervan een voorbeeld gemaakt die je kan uitprinten en gebruiken.
  • Voel wat de nadelen met je doen.
  • Voel wat de voordelen met je doen.
  • Stel jezelf de vraag welk voordeel voor jou belangrijk is. Schrijf dit uit.

Je zult merken dat, door het uit te schrijven, er andere ideeën of gedachten bij je opkomen. Deze oefeningen kunnen je helpen bij het maken van (lastige) beslissingen. Blijf voelen waar jouw behoeften liggen.

Vertrouw op je eigen gevoel. Soms kan het maken van keuzes eng zijn. Dit kan uitstelgedrag veroorzaken. Wees je bewust, dat als je te lang wacht, je het heft uit handen geeft.

 

Heb jij weleens moeite met kiezen? Leuk als je dit hieronder met me wilt delen.

Vond je deze blog interessant? Dan zou ik het heel fijn vinden als je hem deelt.

Liefs
Brigitte

mien Vannueten
Door

mien Vannueten

op 23 July 2018

Heel interessant Brigitte,dank je wel hiervoor,maar o zo moeilijk voor me en inderdaad krijg ik uitstel gedrag en sla ik tilt omdat ik moeilijk heden heb met juiste keuzen maken,een voorbeeld:: zorg van mijn moeder93j en de planning in te vullen,mensen zijn steeds met de beste uren weg en zijn steeds heel vlug en ik loop alle gaatjes te vullen,heel moeilijk maar ik heb dit met heeel veel dingen,alvast dank dat ik je dit mag vertellen

Reactie plaatsen

Koekje erbij?