De macht van keuzes

Keuzes, niet altijd makkelijk maar als je beseft dat jij alleen degene bent die verantwoordelijk is voor jouw eigen keuzes, dan wordt het leven wel een stuk lichter. En uiteindelijk ook makkelijker. Ik hoop je met deze blog en mijn visie anders te laten kijken naar keuzes en te voelen hoeveel macht er zit in bewust keuzes maken.

Je eigen keuzes maken is van levensbelang

Als jij niet kiest gaat het leven voor je kiezen. Er kunnen dan beslissingen genomen worden waar je helemaal niet blij mee bent, die ervoor zorgen dat je de controle verliest, die jou in een slachtofferrol duwen, een gevoel van machteloosheid geven of gevoel van intens verlies veroorzaken. Het is daarom heel fijn om te weten dat jij volledige controle hebt over jouw keuzes.

Gewoonten

Vaak doen we dingen zonder er bij na te denken. Puur omdat het een gewoonte is geworden. Bijvoorbeeld, je komt thuis van je werk en je neemt een wijntje. Even lekker ontspannen. Of je zegt meteen ja als iemand je hulp vraagt. Je zorgt graag voor anderen. Of je nu wel of geen tijd hebt je staat altijd klaar voor iemand omdat je dit nu eenmaal zo gewent bent van jezelf. Dit is allemaal niet erg , totdat er iets bij je gaat knagen. En je je steeds vaker gaat irriteren omdat iemand iets aan je vraagt of dat je het gevoel hebt dat je niet meer kunt ontspannen zonder wijntje. Dan wordt het handig om bewust te gaan worden van de keuzes die je hebt.

Soms lijkt het alsof je geen keuze hebt.Keuzes

Ik hoor weleens zeggen: ‘ja, maar ik heb niet gekozen om ziek te zijn, of alleen te komen met mijn kind, of mijn baan kwijt te raken”. Dat kan helemaal kloppen. Maar je hebt wel de keuze hoe je met de situatie omgaat. Jouw gedachten bepalen hoe je je voelt. En hoe je je voelt zorgt weer voor kracht of juist stress. Ook kan het heel interessant zijn om te onderzoeken (zonder oordeel) of er keuzes zijn geweest in je leven die uiteindelijk een rol hebben gespeeld waardoor je nu in deze situatie bent beland. Dit kan je weer helpen voor toekomstige keuzes.

Pak je macht terug door een andere mindset.

Tientallen keren per dag maken we keuzes, bijv.: Wat eten we vandaag? Wat trek ik aan? Hoe ga ik hier mee om? Zal ik nu wel of niet dat lekkers nemen? Je merkt vaak niet eens dat je de gedachte hebt maar je doet gewoon. Veel mensen staan er niet bij stil dat alles wat je doet, een keuze is. Maar zelfs de deur open of dicht doen van je ijskast is een keuze! Als je wat meer bewust gaat worden dat elke handeling die je doet, jouw keuze is, dan ga je ook de macht van keuzes beter voelen.

Door je verantwoordelijk te voelen voor je eigen keuzes, zal je je ook geen slachtoffer meer voelen. Je neemt dan letterlijk het heft in eigen handen.

“JE TOEKOMST VERANDERT MET ELKE KEUZE DIE JE VANDAAG MAAKT.”Meditation moments

Keuzes maken kan soms eng zijn

Soms kunnen bepaalde keuzes je uitdagen om uit je comfortzone te gaan. En kan het kiezen heel spannend zijn. Dat snap ik helemaal! Dan is het de moeite waard om te onderzoeken welke angst of belemmerende gedachte hieronder ligt zodat je je hiervan kan bevrijden. Ook kan het zijn dat je al zo’n gewoonte hebt gemaakt van bepaalde keuzes dat het lastig is om deze gewoonten te doorbreken. Geen probleem, geef jezelf de tijd. Alles begint bij bewustwording en het is al super als je je steeds bewuster wordt dat alles wat je doet een eigen keuze is. Vraag hulp als je er niet alleen uitkomt om je gewoonten te doorbreken.

Wat heb jij nodig?

Stel jezelf elke keer weer als je een keuze moet maken, de vraag “wat heb ik nu nodig?” Door deze vraag te stellen train je je brein om bewuster na te denken over de mogelijkheden die er zijn. Geef jezelf de tijd en de ruimte om het antwoord naar je toe te laten komen. Ga er dus niet al te veel over nadenken. Als je deze vraag vaker aan jezelf gaat stellen zul je merken dat het antwoord als vanzelf naar je toe komt.

Wat vond je van deze blog? Wil je dat hieronder met me delen?

Van hart tot hart,
Brigitte Rijmers

Ps. Twijfel je nog regelmatig aan je eigen keuzes? Download dan hier mijn gratis training Word je twijfels de baas’.

Keuzes

 

 

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat. Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
mien Vannueten
Door

mien Vannueten

op 23 Jul 2018

Heel interessant Brigitte,dank je wel hiervoor,maar o zo moeilijk voor me en inderdaad krijg ik uitstel gedrag en sla ik tilt omdat ik moeilijk heden heb met juiste keuzen maken,een voorbeeld:: zorg van mijn moeder93j en de planning in te vullen,mensen zijn steeds met de beste uren weg en zijn steeds heel vlug en ik loop alle gaatjes te vullen,heel moeilijk maar ik heb dit met heeel veel dingen,alvast dank dat ik je dit mag vertellen

Reactie plaatsen