Bang om fouten te maken

In ons leven maken we allemaal fouten. 

Niemand uitgezonderd! En toch zijn we er vaak bang voor.

Als je er goed over nadenkt, is dat eigenlijk best raar.

Toch?

Onze innerlijke delen

Als volwassene weten we meestal heus wel dat fouten maken erbij hoort. Maar we hebben niet alleen te maken met ons volwassen zelf. In ons leven dragen we ook jongere delen met ons mee. Dit zijn innerlijke delen met diverse ervaringen. Leuke maar ook niet leuke tot zelfs zeer pijnlijke of kwetsende ervaringen. Deze innerlijke delen zitten vaak onbewust aan het stuur van ons leven.

Het gekwetste kind in ons.

foutenAls kind kreeg je misschien vaak te horen dat je iets niet goed deed. Het begint al bij ons schoolsysteem.

Zeker in het schoolsysteem ligt de nadruk meestal op wat er beter moet. Je werd zelden beloond voor je inzet, maar alleen als het resultaat goed was. Er werd weinig gekeken naar waarom je iets deed of hoeveel moeite je ervoor deed.

Neem bijvoorbeeld het nakijken van een proefwerk. Een dikke rode streep door je werk kon je als kind diep raken. Alleen als je het goed deed, kreeg je een sticker. Misschien ben jij wel dat kind geweest dat vaak geen sticker kreeg. Terwijl je wel je best had gedaan. Hoe voelde dat?

Helaas hoor ik nog steeds dat het kijken naar de inzet en de waarom, geen prioriteit is van de meeste scholen. De focus ligt over het algemeen nog steeds bij geen fouten maken en hoe het beter kan.

fouten maken


Juiste ondersteuning

Hoe vaak werd er vroeger tegen jou gezegd dat het oké was om fouten te maken? Misschien werd je zelfs uitgelachen of kreeg je opmerkingen als: "Weet je dat nog steeds niet?" of "Wat dom van je."

Of misschien werd er nooit tegen je gezegd dat het goed was wat je had gedaan. Als kind zijnde heb je deze bevestiging wel nodig. Als je dit niet (of niet voldoende) hebt gekregen, kan het zijn dat je nu als volwassene nog steeds de behoefte hebt aan bevestiging.

Weet dat dit vooral voortkomt vanuit de behoefte van je innerlijke kind.

Leren omgaan met fouten maken

Veel volwassenen van deze tijd hebben geen goede ondersteuning gekregen om te leren hoe je met fouten maken omgaat. Het werd bij de meeste van ons als kind, niet verteld dat fouten maken bij het leerproces hoort en dat fouten maken juist goed is.
Zolang je maar bereid bent om van je fouten te leren.

Heb jij gehoord dat juist veel fouten maken betekent dat je veel onderneemt en dat dit dapper en slim is?

Kans is groot van niet.

Als je dat wél hebt meegekregen, dan mag je jezelf gelukkig prijzen.

Bescherming

De pijn van fouten maken zit vaak diep. En om die pijn niet te voelen, ontwikkelen we beschermingsmechanismen.

Bijvoorbeeld uitstelgedrag. Of die kritische innerlijke stem die je telkens vertelt dat je beter je best moet doen. Zo ontstaat de innerlijke criticus, die je zogenaamd wil beschermen, maar je eigenlijk klein houdt.

Als je je hier bewuster van wordt, kun je gaan helen.

angst voor falen

Geef jezelf toestemming om fouten te maken.

Want fouten durven maken = groeien.

Het gaat er niet om óf je fouten maakt, maar of je bereid bent ervan te leren. Dán wordt elke stap die je zet, zelfs met een foutje erin, een succes.


Om je op weg te helpen geef ik je een EFT sessie op faalangst.



Je mag deze EFT sessie zo vaak doen als je wilt en als er andere woorden bij je opkomen die meer bij jouw faalangst passen, pas die dan toe.

Ik zou het ontzettend leuk vinden als je hieronder wil laten weten welke ervaring jij hebt door jezelf toe te staan om fouten te mogen maken.

Denk je dat iemand anders ook wat aan deze blog heeft? Wil je hem dan delen in je netwerk.


Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers. Ik werk als zelfvertrouwenscoach, narcismecoach en holistisch trauma therapeut. In mijn begeleiding combineer ik innerlijk kind werk, EFT, lichaams- en ademwerk, energetisch werk en systemisch werk.De meeste vrouwen die bij mij komen, hebben al veel gedaan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en traumaverwerking, maar worstelen nog steeds met onzekerheid, perfectionisme en stress in hun lichaam.Door mijn begeleiding hervinden ze hun innerlijke wijsheid en zelfvertrouwen, waardoor hun kracht blijft groeien. Ze kunnen elke uitdaging aan, zonder omvergeblazen te worden, zelfs niet door dominante mensen.Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Vraag een gratis ontdekgesprek aan via mijn website: 🌿 www.coachingheftineigenhanden.nl
Reactie plaatsen