Vragen staan vrij

Maar hoe vrij voel jij je om vragen te stellen? Hoe vaak komt het bij jou voor dat je iets wilt vragen maar dat er allerlei belemmerde gedachtes voorbij komen die ervoor zorgen dat je je vraag uitstelt? Of zelfs helemaal niet stelt!

Goede vraag

En voor je het weet heeft iemand anders dezelfde vraag gesteld. Aan de ene kant opluchting……..want je krijgt nu antwoord maar aan de andere kant baal je toch wel een beetje. Er wordt ook nog eens gezegd dat het zo’n goede vraag was! Waarom stelde jij die vraag niet?

Waarom vind jij vragen stellen lastig?Vragen

Er kunnen allerlei redenen te bedenken zijn dat jij je vraagt niet stelt, maar laat ik er 2 uithalen waardoor jij je jezelf kan belemmeren in je eigen groei en geluk:

  • Bang om dom gevonden te worden
  • Zelf alles willen uitzoeken

Bang om dom gevonden te worden

Geloof me, je bent absoluut niet de enige die hier  last van heeft! Zoveel mensen die zichzelf tegenhouden om die ene vraag te stellen. Je wilt zo graag het antwoord op een vraag maar eigenlijk vind je ook dat je het antwoord al had moeten weten!  Het voelt als een domme vraag, je voelt je onzeker en hoppa, de vraag wordt niet gesteld! Dat is jammer!

Domme vragen bestaan niet!

Domme antwoorden wel! En dan bedoel ik antwoorden zoals: “Weet je dat dan niet?”  “Ik dacht dat je dat nu wel wist?!”…………….Uhhh, Nee, ANDERS HAD JE HET NIET GEVRAAGD!! 😉

Je kan niet alles weten!

Als er 1 ding is wat je onthoudt van deze blog dan hoop ik dat het deze is: Je kan niet ALLES weten, alles is namelijk wel erg veel! En wanneer iemand aan jou een tegenvraag stelt zoals, “weet je dat dan niet?” Dan gaan er bij jou allerlei (onbewuste) radartjes werken en omdat je het inderdaad niet weet (anders had je het niet gevraagd 😉 ) komt onzekerheid naar boven. Stemmetjes als ‘had ik dit moeten weten dan?’ ‘Is het niet dom dat ik dit niet weet dan?’ Enz, enz.

Onbewuste stemmen uit het verleden

Wanneer je in je verleden, te vaak dit soort commentaar hebt moeten aanhoren dan kan je in het heden getriggerd worden door bepaalde opmerkingen, hoe klein dan ook. En voor je het weet laat je je weer tegenhouden om jouw vraag te stellen. Wil jij weten hoe je dit kan transformeren? Bekijk de video dan onderaan deze pagina.

Zelf alles willen uitzoeken?Vragen uitzoeken

Zelf antwoorden op vragen willen uitzoeken is helemaal niets mis mee! Maar kan wel veel meer tijd in beslag nemen dan dat nodig is. Veel dingen zijn al een keer uitgezocht. Waarom zou jij ook weer zo’n hele weg willen bewandelen? Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken! Samenwerken of anderen vragen kan ook ontzettend leuk en leerzaam zijn.

Wat houdt je tegen om te vragen?

Het kan zijn dat je de antwoorden die je van een ander krijgt bij voorbaat al wantrouwt. Dit wantrouwen is er bij jou niet zomaar. De kans is groot dat iemand ooit je vertrouwen heeft geschaad door je iets te vertellen wat niet waar was terwijl jij er wel op vertrouwde.

Elke situatie is uniek

Dit kan behoorlijk impact op iemand hebben. En wanneer je dit dan een aantal maal ervaart, dan ben je op een gegeven moment wel genezen van het vragen stellen. Je voelt je steeds meer op jezelf aangewezen.

Maar niet iedereen die jouw vragen zal beantwoorden is oneerlijk. Dit wil niet zeggen dat je alles maar voor zoete koek moet aannemen! Maar wees je bewust  dat eerdere ervaringen kunnen meespelen waarom jij zelf alles wilt uitzoeken.

Zet EFT in om je belemmerende gedachtes en emoties te transformeren

In deze video leg ik je uit hoe EFT jou kan helpen om je eventuele angst of andere belemmerende emoties kan transformeren. Hierdoor zal je je vrijer gaan voelen om de vragen te stellen die jij wilt. Weet je nog niet wat EFT is en hoe het werkt, kijk dan hier.

Vond je dit artikel waardevol? Wil je hem dan delen? Alvast superbedankt!

Van hart tot hart,
Brigitte

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun leidinggevende vrouwen die onzeker zijn geworden door negatieve opmerkingen van dominante of narcistische personen uit hun directe omgeving. Ik help hen hun oeroude zelfvertrouwen terug te vinden, zodat ze in elke situatie, ook in aanwezigheid van dominante personen, bij zichzelf blijven en loskomen van de twijfels in zichzelf.Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Vraag een gratis ontdekgesprek bij me aan via mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl
Reactie plaatsen