Page content

Wat is EFT en kan het doen voor jou?

Ik denk dat je vooral wilt weten wat EFT kan doen voor je, dus laat ik daar mee beginnen. Ademhaling bij spanning EFT helpt je om de spanning van emoties of gevoelens af te halen. Het helpt je te ontladen wanneer je intense emoties voelt. Maar het kan je ook helpen om jezelf nog beter te leren kennen. Door de ontspanning die EFT geeft krijg je:

 • nieuwe inzichten
 • het zelfherstellend vermogen van je lichaam kan optimaal werken
 • ontspanning in je geest, waardoor malen gestopt wordt
 • toegang tot je onderbewuste waardoor je jezelf beter leert kennen
 • rust in je hoofd
 • rust in je lichaam

In het kort, wat is EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Technique en is een methode die gebruikt wordt door coaches en therapeuten voor onder andere traumaverwerking. Maar de basis van EFT kan heel goed als zelfhulpmiddel worden ingezet. Het is een methode om emoties waar je last van ondervindt, te ontladen, te accepteren, te neutraliseren en te transformeren. Deze methode is een combinatie van westerse psychologie en oosterse geneeswijze.

De combinatie van de westerse psychologie en de oosterse geneeswijze maakt het zo krachtig!

In het kort uitgelegd: je klopt op bepaalde acupunctuurpunten op je lichaam en tegelijkertijd benoem je je emoties, je klacht of vertel je je verhaal.

Uitleg meridianen, acupunctuurpunten

Door de combinatie van het kloppen op je acupunctuurpunten en het benoemen van je verhaal (klacht, spanning of emotie), komen er verschillende processen op gang. Zowel in je lichaam als in je hersenen. Hierdoor kunnen blokkades opgeheven worden.

Spanning zorgt voor blokkades

Spanning en stress is niet per definitie verkeerd. We hebben spanning en stress nodig om te kunnen functioneren. Maar wanneer de spanning teveel wordt kan dit zorgen voor blokkades. Wat weer kan leiden tot lichamelijke of geestelijke klachten. Het kloppen op de acupunctuurpunten zorgt ervoor dat er een trilling in beweging gezet wordt. Deze trilling zet de energie in je lichaam in beweging. Door het combineren van taal (het benoemen van je klacht) zorg je ervoor dat de emoties die jij ervaart bij je klacht worden ontladen en geneutraliseerd. Blokkades ontstaan ook door onderdrukte emoties of onverwerkte trauma’s.

Aantoonbaar resultaat door onderzoek

Hoe EFT werkt weet de wetenschap nog niet precies. Maar dat EFT werkt laat onderzoek wel zien! Er zijn al diverse onderzoeken  gedaan waaruit blijkt dat het toepassen van EFT direct werkt op het stresshormoon cortisol.

OntspanningDenk aan EFT

Wat je daarom als eerste zal merken is dat je heel snel ontspanning voelt. Dit komt doordat je stresshormoon (cortisol) drastisch snel daalt tijdens een tappingsessie.(het kloppen op je acupunctuurpunten).

Wat doet je lichaam bij stress?

Ons lichaam reageert anders wanneer wij in stress zijn dan dat wij ontspannen zijn. Ons lichaam reageert nog steeds zoals wij in de oertijd moesten reageren toen wij moesten rennen voor die tijger. Destijds was het heel belangrijk dat je alle kracht en scherpte had om te vechten of te vluchten. Bij onze hedendaagse stress reageert ons lichaam nog steeds zo als dat wij moesten rennen voor die tijger. Hoe groot of klein onze stressmoment ook is. Alle negatieve emoties geven ons stress.

Bij stress reageert ons lichaam:

 • de spieren spannen aan (zorgt voor kracht)
 • de hartslag gaat omhoog (pompt zuurstof sneller door ons lichaam)
 • onze bloeddruk gaat omhoog ( hierdoor gaat je bloed sneller door je lichaam)
 • de spijsvertering gaat vele malen langzamer (Verteren van voedsel bij overleving is niet echt nodig)
 • zelfherstellend vermogen staat op een laag pitje (Herstellen van je lichaam heeft zoveel van bovenstaande processen nodig, dit is op moment van vluchten of vechten even niet van belang)
 • bloed wordt onttrokken uit je organen. (Dit alles om zoveel mogelijk andere functies te ondersteunen die van belang zijn bij overleven)
 • je focus is alleen gericht op overleven

Ontspanning is noodzakelijk

Door bovenstaande zie je dat je lichaam niet zonder ontspanning kan. Want als wij in stress blijven, blijven onze spieren gespannen, ons hart werkt veel te hart voor de prestaties die wij leveren enz. Dit heeft gevolgen op langer termijn voor ons welzijn. De spanning zal ergens naar toe moeten. Als dit zich opstapelt gaat het in je lijf zitten, in je gehele energiesysteem en dit zorgt voor blokkades, waardoor je klachten kan krijgen. Ontspanning en ontladen is dus noodzakelijk als je gezond wilt blijven!

EFT als zelfhulpmiddel

EFT ontlaad en ontspant je heel snel. De basis van EFT is heel goed in te zetten als zelfhulpmiddel voor alledaagse dingen. Emoties die je overweldigen, emoties waar jij last van hebt of gedachten die elke keer weer terugkomen waar jij vervelende gevoelens bij krijgt. Hier kun je EFT perfect voor inzetten. Het zorgt er minimaal voor dat het de lading van je spanning afhaalt waardoor je ontspanning ervaart. Als je steeds meer ervaren wordt in EFT toepassen kan het je ook transformeren.

Enkele voorbeelden om EFT in te zetten:

 • Ruzie met je partner?
  Transformeer je boosheid in ruimte voor ontspanning en oplossingen!
 • Geen zin om te sporten maar wel wat kilo’s kwijt willen?
  Transformeer je luiheid/moeheid in daadkracht!
 • Teveel chocola of andere snacks blijven eten terwijl je dit niet wilt?
  Transformeer je dwang naar snoepgoed in vrijheid van keuze voelen.
 • Onzekerheid
  Transformeer je onzekerheid, in moed om andere keuzes te maken.
 • Pijnverlichting
  Door de diepe ontspanning die plaatsvind kan het zelfherstellend vermogen van je lichaam weer beter functioneren. Dit kan op den duur verlichting van klachten geven of zelfs herstel.
 • Paniekaanval
  Transformeer je paniekgevoel om in rust!

Experimenteer met EFTEFT kun je op alles toepassen

Gary Graig (de grondlegger van EFT) zegt altijd : ‘Try it on anything”! Probeer het uit op alles. En zo is het ook, EFT is heel breed inzetbaar. Het kan je helpen bij de gekste dingen om je leven makkelijker te maken. Wanneer je ontspannen bent reageer je heel anders dan in stress. Dit beïnvloed je keuzes enorm. Pas EFT altijd toe wanneer je stress voelt.

Ernstige klachten aanpakken

Loop je al langer met een bepaalde klacht en kom je er niet meer uit? Ook niet met EFT? Blijf er dan niet te lang mee doorlopen en ga op zoek naar een coach of therapeut die je kan helpen. Soms kan het handig zijn om iemand te hebben die je weer even op weg helpt. Door diverse oorzaken kan het zijn dat je er zelf even niet meer uitkomt. Dit is heel normaal.

Belangrijk! Wanneer je een fobie, ernstige trauma, depressie of andere wat meer ernstige psychische klachten wilt aanpakken raad ik je zeker aan om een coach of therapeut in te schakelen.

Liefs
Brigitte

Ontspannen jezelf zijn

EFT is geen vervanging VAN DE REGULIERE GEZONDHEIDSZORG.
Ik ben geen arts of psycholoog.

Denk je dat iemand anders ook met EFT geholpen kan zijn?

Dan zou ik het SUPER vinden als je dit artikel deelt :-)! Dank je wel alvast!