Stoppen met roken door ontspanning met EFT
in Keuzes
3 min. leestijd

Stoppen met roken door ontspanning met EFT

Dit is geen blog over de voor- en nadelen van stoppen met roken.  Ik denk dat je inmiddels wel weet dat roken slecht is voor je gezondheid en je portemonnee. Ik ga er ook vanuit dat je zelf wel kan bedenken dat je je vrijer gaat voelen, minder afhankelijk en stankvrij. Al deze redenen hebben mij niet geholpen om definitief te stoppen met roken. Ik vond het wel degelijk goede argumenten, maar ze motiveerde mij niet genoeg om de strijd met de sigaret te winnen.

Ik ben een verstokte roker geweest

Voordat ik je vertel waarover dit blog wel gaat, wil ik je iets van mijzelf vertellen. Ik ben namelijk een zeer verslaafde roker geweest. Vierendertig jaar heb ik gerookt. Een pakje per dag, soms wel twee. Tien jaar lang heb ik geprobeerd te stoppen met behulp van o.a.: acupunctuur, laserbehandelingen, cold turkey, zelfhulpboeken, groepsgesprekken, nicotinepleisters, nicotinekauwgom en e-sigaretten. Op zich allemaal prima hulpmiddelen maar voor mij was het niet genoeg om van die sigaret af te blijven. Uiteindelijk heeft de e-sigaret in combinatie met ontspanningsoefeningen en EFT mij volledig van die rotsigaret afgehouden. Vanaf 2014 rook ik niet meer en ondanks mijn uitdagingen van het leven, taal ik totaal niet meer naar een sigaret. In plaats daarvan zet ik veelal EFT in. Daar vertel ik straks meer over. Maar ik kan  je vertellen, de vrijheid die ik nu ervaar en de TROTS die ik nog steeds voel omdat ik gestopt ben is FANTASTISCH!!

Waar gaat deze wel blog over?

Ik gun jou ook die vrijheid en het trotse gevoel. De vrijheid van keuze! Maar ook de ontspanning die je kan voelen zonder een sigaret op te hoeven steken! Want dat is één van de grote redenen waarom jij die sigaret weer wilt opsteken. De innerlijke onrust! Naarstig op zoek naar rust en ontspanning. In dit blog geef ik je vier bijzondere tips om deze innerlijke onrust te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Bekijk de video voor mijn vier waardevolle tips om te stoppen met roken

Tip 1

ACCEPTEER

Accepteer dat je rookt. Het is wat het is! Dit klinkt heel logisch, maar accepteer jij ook echt dat je rookt? Of spreek je jezelf regelmatig streng toe dat je weer te veel hebt gerookt of dat je toch die ene sigaret hebt opgestoken terwijl je dit niet wilde? De kans is groot dat je dit stemmetje regelmatig hoort als je met de gedachte loopt om te stoppen met roken. Accepteer volledig dat je nu rookt, en wees niet te streng voor jezelf als je weer een keer te veel hebt gerookt.

Tip 2

GENIET

Rook bewust! Geniet van elke haal die je van je sigaret neemt! Het geeft je op dit moment rust, dus geniet er dan ook van. Het kost tenslotte al genoeg geld, dan mag je er ook wel van genieten. Maar sta ook eens stil bij de momenten dat je niet meer geniet van je trekje aan je sigaret.

Je hebt dan een keuze:

 1. uitmaken
 2. doorroken

Beide keuzes zijn goed, maar sta gewoon eens stil bij het feit dat je een keuze hebt. Wat wil je echt?

Tip 3

BUIKADEMHALING

Ontspannen door buikademhaling. De buikademhaling is om diverse redenen goed om te doen. Het masseert je buikorganen waardoor voedingstoffen beter opgenomen worden. Maar ook voor je algehele ontspanning werkt de buikademhaling goed. Het gaat als volgt:

Leg je hand op je buik en adem volledig uit door je mond en trek hierbij je buik in.
Wacht net zolang totdat er weer een ademhaling komt.
Adem dan in en zet je buik uit. (alsof je een ballon in je buik hebt)

Als je deze ademhaling niet gewend bent, kan het wat vreemd aanvoelen. Ik adviseer je om regelmatig te oefenen. Wanneer je trek krijgt in een sigaret, zet dan de buikademhaling in. Start met één minuut. Hou het klein en voel wat dit met je doet. Na een paar dagen kun je er twee minuten van maken. En zo breid je het steeds een beetje meer uit. Een tip is om een timer te zetten (bv van je telefoon of kookwekker) en richt je dan een paar minuten volledig op je ademhaling. Heb je nog trek in een sigaret na deze ademhalingsoefening? Dan heb je een keuze:

 1. nog een paar minuten doorgaan met de ademhalingsoefening en kijken of je trek is verdwenen.
 2. roken, geniet en accepteer dat je rookt.

Tip 4

EFT

Zet de bijzondere techniek EFT in. EFT is een krachtige ontspanningstechniek. Hier lees je meer over EFT en hoe je het toe kan passen. Als je weet wat EFT is, heb ik een paar tips voor je om in te zetten tijdens je sessie.

 • gebruik de zin bij je karateslagpunt: “ondanks dat ik een ontzettende trek heb in een sigaret, ik accepteer mezelf volledig” (3x).
 • benoem bij alle andere acupunctuurpunten in jouw eigen woorden hoeveel trek je hebt in een sigaret.
 • tap twee volledige rondes (minimaal).
 • adem in en uit.
 • tap dan weer twee volledige rondes met ditmaal de zinnen:” ik heb altijd een keuze om wel of niet te roken.”
 • adem na deze twee rondes in en uit en voel na.
 • heb je nog trek in een sigaret?

Ja? Dan heb je wederom een keuze: doorgaan met je EFT-sessie, teruggaan naar de ademhaling of roken. En als je kiest voor roken: geniet en accepteer volledig dat je rookt. Geef jezelf niet op je donder. Je zit in een proces. Een loslaatproces. Gun jezelf de tijd om steeds meer ontspanning te voelen. Hierdoor zal je trek in een sigaret steeds meer gaan verminderen. Zeker als jij gemotiveerd blijft om te stoppen met roken.

Heel veel succes!

Vind je dit artikel waardevol? Wil je het dan delen? Dank je wel!

Van hart tot hart,
Brigitte Rijmers

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun leidinggevende vrouwen die onzeker zijn geworden door negatieve opmerkingen van dominante of narcistische personen uit hun directe omgeving. Ik help hen hun oeroude zelfvertrouwen terug te vinden, zodat ze in elke situatie, ook in aanwezigheid van dominante personen, bij zichzelf blijven en loskomen van de twijfels in zichzelf. Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Vraag een gratis ontdekgesprek bij me aan via mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl
Roy mossing
Door

Roy mossing

op 30 Dec 2016

Ik wil graag stoppen met roken en een kans maken op ondersteuning.Ik ben er klaar mee,maar de verslaving is te groot.

Brigitte-RijmersWouda
Door

Brigitte-RijmersWouda

op 30 Dec 2016

Roy, ik begrijp je heel goed! Ik raad je in ieder geval aan om de gedachten van het stoppen met roken te zien als een loslaatproces. In dit proces is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hier bedoel ik mee dat je meer ontspanningsmomenten per dag gaat creëren. Bovenstaande tips kunnen je hier enorm mee helpen. Vanavond maak ik de winnaars bekend.

Reactie plaatsen