Controle loslaten

Hoe laat jij je controle los? Wil je eigenlijk wel de controle loslaten? Welk voordeel heeft het om controle los te laten en wat krijg je daarvoor in de plaats? Zomaar een paar vragen die je jezelf kan stellen als controle belangrijk voor je is, maar je ook veel spanning oplevert.

De voor- en nadelen van controle houden

Ik dacht altijd dat, als ik de dingen goed geregeld wilde hebben, ik het het beste zelf kon doen. Als een ander het deed, ging het meestal nooit zoals ik gepland had. Ik voelde me helemaal top als alles ging zoals ik bedacht had! De angst dat het niet zou gaan zoals ik voor ogen had, maakte mij chagrijnig, waardoor ik geïrriteerd, gefrustreerd of zelfs boos kon reageren. Dit maakte mij geen gelukkiger en vrolijker mens.

Controle versus vertrouwenControle

Herken je dit? Je planning loopt niet zoals je wilt en voor je het weet draait je gevoel 180 graden om. Controle hebben en houden bestaat niet. Er zijn zoveel componenten die van invloed zijn. Zo is het leven nu eenmaal.

De kans dat iets anders loopt dan dat jij had bedacht is heel reëel, maar hoeft helemaal niet slecht te zijn! Vaak pakt het zelfs beter uit. Wanneer je blijft vasthouden aan jouw plannen, dan wordt het lastig om dit te zien. Maar wanneer je vertrouwt op jezelf, de situatie of een ander, dan kan het je ongelooflijk veel opleveren. Vertrouwen geeft je ontspanning en een bevrijdend gevoel.

Plezier door controle los te laten

Als er één een controlefreak is geweest, dan ben ik dat wel. Niets mocht anders gaan dan dat ik bedacht had. Gelukkig leer ik steeds beter om mijn controle in te ruilen voor vertrouwen, waardoor ik veel meer geniet van wat ik doe en van het leven.

Plezier hebben staat bij mij nu op nummer één. Als dingen anders lopen dan gepland, kan ik daar zelfs van genieten, omdat ik erop vertrouw dat dit een reden heeft. En dat de uitkomst uiteindelijk altijd beter voor mij is dan ik in eerste instantie zelf had bedacht. Dit geeft mij heel veel plezier en vooral een enorme rust.

Leren loslaten.Controle loslaten

Wil jij ook leren de controle los te laten en te vertrouwen op de gang van zaken? Dit is een kwestie van stap voor stap doen. Er zijn methodes voor om je daarbij te helpen en ik wil heel graag één van mijn methodes met je delen.

Als jij de volgende drie stappen met regelmaat zet, zul je meer vertrouwen gaan voelen waardoor controle minder belangrijk wordt. Oefen deze tips regelmatig en het zal je vrijheid opleveren.

# Stap 1 – Erken je gevoel van controle

Ga er even voor zitten en erken dat je op een bepaalde situatie of persoon controle wilt uitoefenen. Doe dit zonder oordeel, het is wat het is. Klinkt dit simpel? Dat is het ook! Heb je het al eens gedaan? Toe maar. Ga maar eens rustig zitten.

 1. Adem een paar keer diep in en uit.
 2. Richt je aandacht op je hart.
 3. Leg je hand op je hart.
 4. Erken dat je controle wilt uitoefenen (op een situatie, persoon of wat dan ook)
 5. Geef het eerlijk aan jezelf toe, zonder dat je hier een oordeel over hebt, want er bestaat geen goed of fout.

# Stap 2 – Voel

 1. Voel wat dit controlegevoel met je doet.
 2. Voel je ergens spanning? Merk dit op.
 3. Word bewust van waar jij iets in je lichaam voelt; soms kan dit nog een lastig stukje zijn om te voelen.

  Deze tips kunnen je helpen bij het voelen:

 • adem een paar keer diep in en uit;
 • breng je aandacht naar je voeten;
 • scan je lichaam met je aandacht vanaf je voeten langzaam naar boven;
 • voel of je ergens een spanning, tinteling, warm, koud of trilling in je lichaam voelt;
 • schrijf dit op.

Nogmaals: constateer slechts, het gevoel mag er zijn.

# Stap 3 EFT – Tap op je gevoel van controle

Door EFT toe te passen op dit gevoel, kun je de spanning die bij controle komt kijken minimaliseren en neutraliseren. Hierdoor kan ook je perspectief op controle veranderen. In deze video help ik je op weg. Tap met me mee.

 

Liefs
Brigitte

Ps. Vind je deze blog interessant? Ik zou het ontzettend fijn vinden als je hem wilt delen! Dank je wel alvast!

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat. Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Reactie plaatsen