ZELFVERTROUWEN versus ONZEKERHEID

Zelfvertrouwen! Het is niet altijd even makkelijk om vertrouwen te hebben en te houden. Voor mij is het zeker geen makkelijke weg geweest. Lange tijd dacht ik wel degelijk dat ik zelfvertrouwen had. Achteraf kan ik zeggen dat ik deed alsof ik zelfvertrouwen had (onbewust). Ik had een harnas aangetrokken en heb gevochten voor mijn vertrouwen. Het vertrouwen wat ik dacht te hebben bleek een vals gevoel van vertrouwen te zijn. Ik was te afhankelijk van de uitkomst van mijn acties.

Emoties gingen met me aan de haal.zelfvertrouwen

Regelmatig kon ik mij laten overweldigen door emoties.  Hoe ik hiermee omging kon twee kanten opgaan. Of ik werd stil en kon niets meer uitbrengen. De frustratie kwam dan vaak later. En veel later wist ik van alles te verwoorden en kon dan weer boos op mezelf worden waarom ik dit niet meteen had gezegd.

Of ik kon boos of geïrriteerd reageren op de ander en zei dingen waar ik achteraf spijt van kon hebben. Ook kon ik heel afstandelijk worden als ik overweldigend werd door emoties maar niet precies wist wat ik hiermee aan moest.

Onbewust onzeker

Dit alles ging onbewust. Ik wist niet altijd dat ik onzeker was. Boosheid was mijn beschermingsmechanisme geworden. Boosheid heeft een enorme kracht waardoor je onzekerheid niet zo snel voelt. Boosheid kan je zo’n power geven om te denken dat je zelfvertrouwen hebt. Dat gebeurde bij mij ook vaak.

Maar diep van binnen voelde het vaak niet fijn. Ik wist niet wat ik met deze gevoelens aanmoest en ik deelde het met niemand. Iedereen dacht dat ik blaakte van zelfvertrouwen……….

Het begon bij een besluit!

In 2004 kreeg ik een burn-out. Vanaf dat moment werd alles anders.  Op een gegeven moment heb ik een besluit genomen. Ik wist niet hoe of wat maar ik nam het besluit om niet meer vanuit boosheid te willen leven maar vanuit liefde. Dat is het beste besluit wat ik ooit heb genomen! Opnieuw moest ik mijn zelfvertrouwen zien te vinden. Het is een lange weg geweest maar door het werken aan mezelf, te weten wie ik ben, waar ik voor sta en wat mijn waarden in het leven zijn, ben ik terug bij het vertrouwen van mijZELF.  Vertrouwen dat ik mag zijn zoals ik werkelijk ben en niet bang zijn voor afwijzing. Want ook dit zit gelegen onder de deken van zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen heeft veiligheid nodigZelfvertrouwen heeft veiligheid nodig

Als je gaat kijken onder de laag van vertrouwen en waar het dan in essentie om draait, is het vooral je veilig voelen. Als we kunnen vertrouwen op onszelf, dat we alles aankunnen, dat we mogen doen en zijn zoals wij zelf fijn vinden. Dat we niet bang zijn om afgewezen te worden maar gewoon ons ding durven doen waar we blij en gelukkig van worden, dan omarm je zelfvertrouwen.

Heel je ZELFvertrouwen

Veelal is er in ons verleden iets gebeurd waardoor ons gevoel van veiligheid is afgenomen. Ieder van ons is daar op zijn eigen manier mee omgegaan. Het vergt moed om met jezelf aan de slag te gaan als je bloot bent gesteld aan onveiligheid. Diverse (onderdrukte) angsten kun je tegenkomen. En toch loont het enorm de moeite om dappere stappen te zetten en je angsten onder de loep te nemen. Dit kun je heel mooi met EFT doen. Ik deel dit niet alleen vanuit mijn expertstatus maar ook omdat ik ervaringsdeskundige ben! Ik weet wat het is om in een onveilige omgeving opgegroeid te zijn!

Als je weinig zelfvertrouwen hebt kan zich dit uiten in:

 • vaak twijfelen
 • altijd alles alleen willen doen
 • boos worden als iemand het niet met je eens is
 • geen dingen uit handen durven geven
 • niet openstaan voor anderen hun mening
 • altijd denken dat een ander gelijk heeft of juist niet
 • wantrouwig tegenover anderen
 • angst om vragen te stellen
 • jaloezie
 • geen verbinding voelen met anderen
 • afstandelijk gedrag
 • in groepen jezelf afzonderen
 • heel erg afhankelijk zijn
 • niet durven vertrouwen op je eigen ideeën
 • een ander altijd beter vinden
 • steeds jezelf vergelijken met anderen
 • uitstelgedrag

3 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

 1. Deel je gevoelens met een goede vriend of vriendin.
  Je zal merken door meer te delen van je verhaal dat je er achter komt dat je niet de enige bent met deze gevoelens. Alleen al dat kan je een enorm fijn gevoel geven. Delen is helen!
 2. Schrijf elke dag 3 complimenten voor jezelf op!
  We zijn vaak niet gewent om complimenten aan onszelf te geven. Wel zijn we vaak heel goed om te benoemen wat er niet goed aan onszelf is. Probeer dit nu eens andersom te doen voor minimaal een maand. Schrijf elke dag minimaal drie dingen op die je goed vindt aan jezelf. Je mag ze ook herhalen als je na een aantal dagen niet meer weet wat je moet opschrijven. Waar het om gaat is dat je jezelf anders gaat leren denken.
 3. Geef minimaal één keer per dag iemand anders een compliment
  Je zal merken hoe goed je hierdoor gaat voelen. Probeer het maar uit.

Zelfvertrouwen opbouwenzelfvertrouwen

Zelfvertrouwen zit in ons, ieder van ons! We zijn er mee geboren! Maar ons zelfvertrouwen kan bedekt worden door ervaringen uit het verleden, overtuigingen van anderen en onszelf en oude (aangeleerde) patronen. Door jezelf te leren begrijpen, door te weten waar je vandaan komt en wat dit met een mens kan doen, kan je zoveel helderheid geven. Bewust worden van je onbewuste gedrag en gevoelens, het geeft je allemaal handvatten voor de opbouw van een groter gevoel van zelfvertrouwen! Geef jezelf de tijd om jezelf te onderzoeken.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Ik heb het ook niet alleen gedaan! Het is fijn om met iemand te praten die je begrijpt en je de gereedschappen kan geven om het vertrouwen in jezelf weer te herstellen. Voel je dat je meer wilt in het leven? Je kunt altijd een gratis adviesgesprek bij me aanvragen.

Van hart tot hart,
Brigitte Rijmers

Ps. Vind je deze blog waardevol? Wil je hem dan delen? Dank je wel!

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun leidinggevende vrouwen die onzeker zijn geworden door negatieve opmerkingen van dominante of narcistische personen uit hun directe omgeving. Ik help hen hun oeroude zelfvertrouwen terug te vinden, zodat ze in elke situatie, ook in aanwezigheid van dominante personen, bij zichzelf blijven en loskomen van de twijfels in zichzelf.Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Vraag een gratis ontdekgesprek bij me aan via mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl
karin de jong
Door

karin de jong

op 01 Dec 2017

dat ik dit las kreeg ik kippenvel dit ben ik ook ben alleen zins kort doe ik zumba zo leuk lieve meiden en toch kan ik me nog niet geven

Reactie plaatsen