arrow_drop_up arrow_drop_down

ZELFVERTROUWEN versus ONZEKERHEID

Vertrouwen in mezelf, anderen en het universum. Het is geen gemakkelijke weg geweest. Ik heb het pad gelopen van onzekerheden en niet weten op wie ik kon vertrouwen. Vertrouwen in mijzelf dacht ik te hebben maar het bleek een vals gevoel van vertrouwen te zijn. Ik was te afhankelijk van de uitkomst van mijn acties.

Emoties gingen met me aan de haal.zelfvertrouwen

Dankbaar ben ik nu voor dit pad maar het zijn heel wat hobbels die ik heb moeten nemen. Diverse emoties zijn met me aan de haal gegaan toen ik nog niet wist wie of wat ik kon vertrouwen. Regelmatig werd ik overweldigd door emoties als ik in situaties terecht kwam waarin ik mij onzeker voelde. Om mijn onzekerheid niet te voelen uitte zich dit vaak in afstandelijk, opstandig  of boos gedrag.

Onbewust onzeker

Dit alles ging onbewust. Ik wist niet altijd dat ik onzeker was. Boosheid was mijn beschermingsmechanisme geworden. Boosheid heeft een enorme kracht waardoor je onzekerheid niet zo snel voelt. Boosheid kan je zo’n power geven om te denken dat je zelfvertrouwen hebt. Maar diep van binnen voelt het vaak niet fijn. Ik wist niet wat ik met deze gevoelens aanmoest en ik deelde het met niemand. Iedereen dacht dat ik blaakte van zelfvertrouwen……….

Burn-out

Totdat ik 12 jaar geleden een burn-out kreeg. Vanaf toen heb ik gekozen om vanuit liefde te leven en niet meer vanuit boosheid. Een hele andere wereld ging open voor mij. Opnieuw moest ik mijn zelfvertrouwen zien te vinden. Maar nu van binnen uit. Geen bevestiging van anderen hoe goed ik was, Nee! Vertrouwen op mijn zelf. Vertrouwen dat ik mag zijn zoals ik werkelijk ben en niet bang zijn voor afwijzing. Want ook dit zit gelegen onder de deken van zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen heeft veiligheid nodigZelfvertrouwen heeft veiligheid nodig

Als je gaat kijken onder de laag van vertrouwen en waar het dan in essentie om draait, is het vooral veilig voelen. Als we kunnen vertrouwen op onszelf, dat we alles aankunnen, dat we mogen doen en zijn zoals wij zelf fijn vinden. Dat we niet bang zijn om afgewezen te worden maar gewoon ons ding durven doen waar we blij en gelukkig van worden, dan omarm je zelfvertrouwen.

Heel je zelfvertrouwen

Veelal is er in ons verleden iets gebeurd met onze veiligheid, hebben wij ons onveilig gevoeld (soms voor lange tijd), als we moeite hebben met ons zelfvertrouwen. Door hier bewust van te worden, kun je het verleden verwerken en helen en daarmee ook je heden.

Als je weinig zelfvertrouwen hebt kan zich dit uiten in:

 • vaak twijfelen
 • altijd alles alleen willen doen
 • boos worden als iemand het niet met je eens is
 • geen dingen uit handen durven geven
 • niet openstaan voor anderen hun mening
 • altijd denken dat een ander gelijk heeft of juist niet
 • wantrouwig tegenover anderen
 • angst om vragen te stellen
 • jaloezie
 • geen verbinding voelen met anderen
 • afstandelijk gedrag
 • in groepen jezelf afzonderen
 • heel erg afhankelijk zijn
 • niet durven vertrouwen op je eigen ideeën
 • een ander altijd beter vinden
 • steeds jezelf vergelijken met anderen
 • uitstelgedrag

3 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

 1. Deel je gevoelens met een goede vriend of vriendin.
  Je zal merken door meer te delen van je verhaal dat je er achter komt dat je niet de enige bent met deze gevoelens. Alleen al dat kan je een enorm fijn gevoel geven. Delen is helen!
 2. Schrijf elke dag 3 complimenten voor jezelf op!
  We zijn vaak niet gewent om complimenten aan onszelf te geven. Wel zijn we vaak heel goed om te benoemen wat er niet goed aan onszelf is. Probeer dit nu eens andersom te doen voor minimaal een maand. Schrijf elke dag minimaal drie dingen op die je goed vindt aan jezelf. Je mag ze ook herhalen als je na een aantal dagen niet meer weet wat je moet opschrijven. Waar het om gaat is dat je jezelf anders gaat leren denken.
 3. Geef minimaal één keer per dag iemand anders een compliment
  Je zal merken hoe goed je hierdoor gaat voelen. Probeer het maar uit.

Zelfvertrouwen opbouwenzelfvertrouwen

Zelfvertrouwen zit in ons, ieder van ons! We zijn er mee geboren! Maar ons zelfvertrouwen kan bedekt worden door ervaringen uit het verleden, overtuigingen van anderen en onszelf en oude (aangeleerde) patronen. Door jezelf te leren begrijpen, door te weten waar je vandaan komt en wat dit met een mens kan doen, kan je zoveel helderheid geven. Bewust worden van je onbewuste gedrag en gevoelens, het geeft je allemaal handvatten voor de opbouw van een groter gevoel van zelfvertrouwen! Geef jezelf de tijd om jezelf te onderzoeken.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Ik heb het ook niet alleen gedaan! Het is fijn om met iemand te praten die je begrijpt en je de gereedschappen kan geven om het vertrouwen in jezelf weer te herstellen. Je kunt altijd een gratis adviesgesprek bij me aanvragen. Dit is geheel vrijblijvend. Het kan zijn dat je na één gesprek al weer verder kan.

Liefs
Brigitte

Ps. Vind je deze blog interessant? Ik zou het ontzettend fijn vinden als je hem wilt delen! Dank je wel alvast!

Brigitte Rijmers
karin de jong

Door

karin de jong

op 1 December 2017

dat ik dit las kreeg ik kippenvel dit ben ik ook ben alleen zins kort doe ik zumba zo leuk lieve meiden en toch kan ik me nog niet geven

Reactie plaatsen

Koekje erbij?