arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe trots ben jij op jezelf? Hoe trots MAG jij op jezelf zijn, is misschien een betere vraag. Mag jij hardop van jezelf zeggen dat je trots bent? Trots op datgene wat je gedaan hebt of wie je bent?

Ik moet je eerlijk bekennen, dat ik nog niet zo heel lang vol overtuiging en met dankbaarheid kan zeggen dat ik trots ben op mijzelf en ook blijf. Tuurlijk, ik voelde me af en toe wel trots, maar vrij snel kwamen gedachten zoals: “dat had je beter kunnen doen” of “dat had ook wel anders gekund” of ‘blaas niet zo hoog van de toren, dit is toch normaal!

Wat betekent het woord TROTS eigenlijk?

In het Van Dale Groot Woordenboek staan de volgende betekenissen:

  1. (minachtend)een te hoge dunk van zichzelf; = hoogmoed
  2. (in positieve zin)zelfbewustheid, eergevoel

Toen ik dit las begreep ik ook meteen de tweestrijd, die ik heel lang in mijzelf heb gevoeld als ik mij trots voelde. Ken je dit gevoel, die tweestrijd?

Ik gun het je enorm, dat ook jij liefdevol trots op jezelf mag zijn! Ik wil dat jij je trots voelt zonder dat je vindt dat dit hoogmoed is. Of misschien heb jij wel andere oordelen over jouw trotse gevoel.

Wat betekent het woord trots volgens mij ook?Trots

Het gevoel dat je kan krijgen wanneer je iets hebt gedaan wat buiten je comfortzone ligt. Het gevoel wat hieruit voort komt is trots.

Maar ook het gevoel dat je kan krijgen wanneer je iets intens mooi vindt, zowel aan jezelf als bij een ander. Bijvoorbeeld iets aan je eigen lichaam of hoe prachtig je dochter is. Dit kan ook het gevoel van trots opwekken.

Trots zijn betekent dat je erkent wat je hebt gedaan of wie je bent. Dat je iets overwonnen hebt en dat jij je daarvan bewust bent, bijvoorbeeld een stukje zelfontwikkeling of een ander helpen. Elke prestatie waarbij jij uit je comfortzone bent gekomen, is iets om trots op te zijn.

Waarom staat ook de betekenis hoogmoed in de Van Dale?

Wanneer je alleen trots bent vanuit je hoofd, kan de valkuil zijn dat je naar hoogmoed schiet. Wat betekent dat precies? Er is een groot verschil tussen trots zijn vanuit je hoofd of trots zijn vanuit je hoofd en hart. Wanneer we alleen maar aan het bedenken zijn waarop wij trots zijn, is de kans groot dat we in ons hoofd blijven. Dan voelen we de trots niet, maar komt de trotse houding voort vanuit je ego. Te veel ego kan lijden tot hoogmoed.

Oefenen in trots voelen.

Alles begint bij een gedachte. Dus er is helemaal niets mis mee om trotse gedachten te hebben. De eerste weg naar je trots voelen, begint bij het weten dat je ergens trots op mag zijn. Dit ontstaat uit je denken. Dat is helemaal goed. Dat is het begin van zelfbewustzijn. Dus begin met het bedenken van dingen waar jij trots op bent.

Als je hier meer in geoefend bent en steeds meer weet vanuit je gedachten dat je trots mag zijn, dan is de volgende stap om het meer te gaan voelen. Je laat je trotse denken dalen naar je hart. Misschien klinkt dat je nog een beetje vreemd in de oren maar blijf even bij me. Ik leg het je uit, want ik wil het je ook laten ervaren.

Als je trots bent vanuit je hart zit je in een hele andere energie, dan wanneer je alleen trots bent vanuit je hoofd. Om je te helpen om in deze energie te komen, heb ik een hartmeditatie voor je gemaakt. Dit gaat je helpen om je nog fijner te voelen wanneer jij trots bent. Daarmee hebben oordelen over jouw trotse gevoel geen kans meer. Puur trots zijn op jezelf, dat is wat ik je gun! Doe deze hartmeditatie regelmatig.

Bedenk iets waar jij trots op bent, hoe groot of klein dit ook voor je lijkt.

  • Ga comfortabel zitten.
  • Doe je ogen dicht.
  • Denk aan waar jij trots op bent.
  • Adem diep in en uit. Adem in door je neus en uit door je mond.
  • Zet de hartmeditatie aan.

 

Hoe ervaarde je deze meditatie? Wat voelde je? Waar voelde je het? Waar ben jij trots op? Mag dit ook zonder oordeel? Ik zou het ontzettend mooi vinden om jouw ervaring te lezen onderaan dit blog.

Een tip! De pianomuziek die je onder deze meditatie hoort, is van de cd State of Mine van Michiel Buursen.

Vind je dit een waardevolle blog? Dan zou ik het superfijn vinden als je hem wilt delen. Dank je wel alvast!

Brigitte

 

Reactie plaatsen

Koekje erbij?