Trots voelen, hoe doe je dat?

Hoe trots ben jij op jezelf? Hoe trots MAG jij op jezelf zijn, is misschien een betere vraag. Mag jij hardop van jezelf zeggen dat je trots bent? Trots op datgene wat je gedaan hebt of wie je bent?

Herken je dit?

Je hebt een bijzondere prestatie geleverd. Tenminste dat vind een vriendin van je. Zelf vind je het heel normaal wat je hebt gedaan. En eerlijk gezegd vond je het zelf niet eens zo goed want ze moest eens weten wat er allemaal fout ging of beter had gekund. Je zegt verder niets maar je zou zo graag willen dat je je ook iets van trots kon voelen. Net zoals zij voor jou voelt.  Je zou er heel wat voor over hebben om ook te voelen dat het bijzonder was. Maar helaas, je kunt jezelf alleen maar kritiek geven. Je vraagt je misschien zelfs af HOE trots zijn moet voelen.

Wat betekent het woord TROTS eigenlijk?

In het Van Dale Groot Woordenboek staan de volgende betekenissen:

  1. (minachtend)een te hoge dunk van zichzelf; = hoogmoed
  2. (in positieve zin)zelfbewustheid, eergevoel

Toen ik dit las begreep ik ook meteen de tweestrijd, die ik zowel bij mezelf heb ervaren als dat ik ook bij mijn klanten zie. Aan de ene kant wil je je wel trots voelen en ben je het soms ook wel maar aan de andere kant vind je het heel lastig om dit te voelen. Of zelfs te zeggen dat je trots bent op wat je gedaan hebt. Herken je dit?

Natuurlijk willen we ons niet hoogmoedig voelen. Al was het alleen maar omdat de maatschappij en je omgeving hier een weerstand op heeft. Het is ons vaak geleerd om ons kleiner te maken als dat we zijn, zeker in de Nederlandse cultuur. Hoe vaak heb jij wel niet gehoord, “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg?”

Wat ik jou zo enorm gun, is dat je liefdevol trots op jezelf kunt zijn!  Mijn wens voor jou is dat je je groot voelt zonder dat je vindt dat dit hoogmoed is.  Of wat het dan ook is wat jou tegenhoudt om je trots te voelen.

Wat betekent het woord trots volgens mij?Trots

Het gevoel dat je kan krijgen wanneer je iets hebt gedaan wat buiten je comfortzone ligt. Je voelt de groei! Je voelt je goed en bijzonder vanwege de prestatie die je geleverd hebt omdat je ondanks dat het eng of spannend was, toch hebt gedaan!

Maar ook het gevoel dat je kan krijgen wanneer je iets intens mooi vindt, zowel aan jezelf als bij een ander. Bijvoorbeeld iets aan je eigen lichaam of hoe prachtig je dochter is. Dit kan ook het gevoel van trots opwekken.

Trots zijn betekent dat je erkent wat je hebt gedaan of wie je bent. Dat je iets overwonnen hebt en dat jij je daarvan bewust bent, bijvoorbeeld een stukje zelfontwikkeling of een ander helpen. Elke prestatie waarbij jij uit je comfortzone bent gekomen, is iets om trots op te zijn.

Waarom staat ook de betekenis hoogmoed in de Van Dale?

Wanneer je alleen trots bent vanuit je hoofd, kan de valkuil zijn dat je naar hoogmoed schiet. Wat betekent dat precies? Er is een groot verschil tussen trots zijn vanuit je hoofd of dit voelen vanuit je hart. Wanneer we alleen maar aan het bedenken zijn waarop wij trots zijn, is de kans groot dat we in ons hoofd blijven. Dan voelen we de trots niet, maar komt de trotse houding voort vanuit je ego. Te veel vanuit je ego leven kan lijden tot hoogmoed.

Oefenen met voelen vanuit het hart.

Alles begint bij een gedachte. Dus er is helemaal niets mis mee om gedachten te hebben die je trots maken. De eerste weg naar je trots voelen, begint bij het weten dat je ergens trots op mag zijn. Dit ontstaat uit je denken. Dat is helemaal goed. Dat is het begin van zelfbewustzijn. Dus begin met het bedenken van dingen waar jij trots op wilt zijn. trots met EFT

Als je hier meer in geoefend bent en steeds meer weet vanuit je gedachten dat je wat je voelt helemaal oké is, dan is de volgende stap om het meer te gaan voelen. Je laat je trotse denken dalen naar je hart. Misschien klinkt dat je nog een beetje vreemd in de oren maar blijf even bij me. Ik leg het je uit, want ik wil het je ook laten ervaren.

Als je trots bent vanuit je hart zit je in een hele andere energie, dan wanneer je alleen trots bent vanuit je hoofd. Om je te helpen om in deze energie te komen, heb ik een hartmeditatie voor je gemaakt. Dit gaat je helpen om je nog fijner te voelen wanneer jij trots bent. Daarmee hebben oordelen over jouw trotse gevoel geen kans meer. Puur trots zijn op jezelf, dat is wat ik je gun! Doe deze hartmeditatie regelmatig.

Bedenk iets waar jij trots op bent, hoe groot of klein dit ook voor je lijkt.

  • Ga comfortabel zitten.
  • Doe je ogen dicht.
  • Denk aan waar jij trots op bent.
  • Adem diep in en uit. Adem in door je neus en uit door je mond.
  • Zet de hartmeditatie aan.

 

Hoe ervaarde je deze meditatie? Wil je het hieronder met me delen?


 Vind je dit een waardevolle blog? Dan zou ik het superfijn vinden als je hem wilt delen. Dank je wel alvast!

Trots - Brigitte Rijmers - holistisch coach  

Een tip! De pianomuziek die je onder deze meditatie hoort, is van de cd State of Mine van Michiel Buursen.

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat.Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Karin
Door

Karin

op 12 Jul 2020

Net de hartmediatie gedaan. Fijne en niet te lange meditatie. Ik kan ‘trots zijn’ moeilijk voelen. Door deze meditatie vaker te doen en de tips in de blog hoop ik dat ik dat wel ga voelen.

Brigitte-RijmersWouda
Door

Brigitte-RijmersWouda

op 15 Jul 2020

Hi Karin, goed om te lezen dat de hartmeditatie fijn voor je voelt. Mijn hoop voor jou is dat je steeds meer gaat voelen wat voor een mooi mens je bent en voelt vanuit elke cel in je lichaam dat je hier trots op mag zijn. Mijn tip, kijk eens achterom naar wat je allemaal voor mooie dingen al hebt gedaan. Voor zowel jezelf als anderen. We vergeten vaak waar we vandaan komen en waar we nu staan. Ik ben in ieder geval supertrots op je dat je tijd voor jezelf neemt om dit steeds meer te willen voelen. Van hart tot hart, Brigitte Rijmers

Reactie plaatsen