Moeite met accepteren van jezelf of een gebeurtenis

Moeite met accepteren van jezelf of een gebeurtenis

Accepteren van dierenmishandeling. Dit is waar ik nog niet zo heel lang geleden mee werd geconfronteerd in mijn opleiding.  In een oefening moesten wij aangeven wat ons zwaar op het hart lag en wat wij moeilijk vonden om te accepteren. Vervolgens was de opdracht om dit alsnog te accepteren.

En ik kan dierenmishandeling echt niet accepteren! Dit is onacceptabel voor mij.

Accepteren is belangrijk voor het loslaat proces
acceptatie

Hoe kon ik nu dierenmishandeling accepteren? Dit druist in tegen al mijn gevoel. Maar ik wil ook van mijn frustratie, woede en alle andere nare gevoelens af wanneer ik geconfronteerd word met dierenmishandeling.  Want ik kan hier letterlijk ziek van worden of nachtmerries van krijgen.

Wat gebeurd er in je hersenen wanneer je gefrustreerd, boos, verdrietig of haat voelt?

Als je gefrustreerd, verdrietig, boos of misschien wel haat voelt kun je niet meer volledig goed nadenken. Je wordt  beperkt in je creatieve denken. Dit komt doordat je limbisch systeem (dit is het gedeelte van de hersenen waar o.a. je emoties zitten) wordt geactiveerd. En emoties zoals verdriet, boosheid of haat zorgt voor stress. Stress zorgt ervoor dat je denkvermogen in de overlevingsstand gaat. (vecht, vlucht of bevriesmodus). Dit betekent dat het bedenken van een creatieve oplossing niet gemakkelijk meer is. Je krijgt een tunnelvisie.

Waarom acceptatie zo belangrijk is.

Als je beseft dat wat er is, ook al is het niet fijn, er wel gewoon is, of jij je nu druk maakt of niet, dan realiseer je de werkelijkheid van dat moment. Je leeft in het NU. Wanneer je het NU kan accepteren, zal je rust gaan vinden in jezelf. Wat jij ook doet op dit moment, het NU is er steeds ondanks je probleem of gevoel. En aan het NU, kun je niets veranderen. Accepteer het nu en je zal meer ontspanning voelen. Doordat je je ontspant worden er weer processen in je geest geactiveerd waardoor jij beter kan nadenken.

Accepteren betekent niet dat je iets goed vindt.

Verwarring ontstaat er als je denkt dat accepteren betekent dat je het ook goed vindt wat er plaatsvindt (in jezelf of omgeving). Als je denkt dat iets oké is, wat zo indruist tegen je gevoel dan kan je het natuurlijk nooit van ze lang zal ze leven gaan accepteren. En daarom wil ik je heel graag uitleggen dat accepteren NIET betekent dat je het oké vindt wat er aan de hand is.  Nee, dat betekent accepteren naar mijn inzicht NIET!

Wat betekent accepteren WEL?

Accepteren is ERKENNEN van het NU. Wanneer je erkent dat iets er is, doe je niet meer dan gewoon toegeven dat wat er is of gebeurd, ER IS. Meer niet! Je erkent het moment! Wanneer je kan erkennen wat er is (omdat het er nu eenmaal is) voelt het woord acceptatie hopelijk ook anders aan voor je.

Blijvende veranderingTijd voor verandering

Wanneer wij blijven hangen in hetgeen waar we moeite mee hebben en het moment niet kunnen accepteren. Is de kans heel groot dat loslaten en verandering een lastig dingetje wordt. Je blijft in je stress modus hangen zeg maar. Wanneer je jezelf traint in acceptatie en dus erkent wat er op dit moment is, zul je rust gaan ervaren waardoor je situaties of gevoelens blijvend kunt veranderen. Je krijgt meer inzichten waardoor je acties en gedachten gaan veranderen.

Gevoel transformeren

Helaas kan ik niet alle dierenmishandeling veranderen. Maar wel mijn gevoel van frustratie en hoe ik hier mee omga. Dit kan ik wel blijvend veranderen (met soms nog wel een uitdaging hier en daar) maar al met al ga ik er steeds beter mee om. Dit levert mij rust maar ook betere inzichten op om dieren in nood nog effectiever te helpen. Het loont dus zeker de moeite om zowel jezelf als een situatie te accepteren zoals die is. Van daaruit kun je werken naar een mooiere situatie of emotie.

Met EFT aan de slag

EFT kan je hier enorm mee helpen! Als je met EFT aan de slag gaat mag je ook jezelf, de ander of de situatie accepteren zoals het is. Maar wanneer dit voor jou nog te zwaar voelt of als ‘echt niet waar’, dan heb ik hier een tip voor je om hier mee om te gaan.

Vind je dit artikel interessant? Of denk je dat iemand anders hier geholpen mee zou kunnen zijn? Dan zou ik het super vinden als je hem wilt delen. Alvast bedankt!

Heel veel succes!

Brigitte

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat. Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Karin
Door

Karin

op 28 Nov 2022

Wat fijn om eindelijk eens iemand te ontmoeten die door hetzelfde gegaan is als dst ik nu ervaar. Goeie info. Dank voor het delen!

Brigitte Rijmers-Wouda
Door

Brigitte Rijmers-Wouda

op 28 Nov 2022

Hi Karin, wat fijn dat je er wat aan hebt. Mijn hoop voor jou is dat je net zoals ik anders met leed om leert gaan zodat het draaglijk wordt en je er juist iets mee kunt om de wereld mooier voor dieren te maken. Soms zie je de mogelijkheden niet. Ze zijn er echter wel! Vertrouw daar maar op. Mijn tip naar jou; wordt nieuwsgierig naar EFT en leer het toepassen. Het gaat je ongelooflijk veel helpen in jouw proces 💗. Dank voor je reactie op dit artikel! 🙏

Reactie plaatsen