MACHT OF MACHTELOOS?

Lange tijd heb ik mij machteloos gevoeld. Ik dacht dat ik geen keuze had dan het leven te leven zoals hij toen voor me lag. Ik had wel verlangens maar die leken zo groot en ver weg dat ik nooit gedacht had dat ik deze verlangens zou kunnen (be)leven.

En nu, 14 jaar verder. Ik leef mijn verlangens en voel me niet langer meer machteloos!

Wat deze macht voor mij betekent

Ik speel de hoofdrol weer in mijn eigen leven! En dit geeft mij het gevoel van plezier, ruimte, groei en vrijheid! Dat gun ik iedereen!

Aan macht hangt een negatieve lading.macht

Als je zou moeten kiezen wat kies je dan? Macht of machteloosheid? Macht kun je op meerdere manieren interpreteren.

Macht kun je gebruiken voor alleen eigen gewin. Macht willen voelen om over anderen te regeren. Je groter en machtiger te voelen dan anderen. Macht kan dan betekenen dat je anderen schade aan kan/wil doen. Dat is NIET de macht waar ik naar streef.

Positieve macht

De macht waar ik het over heb is dat je je eigen keuzes mag en durft te maken . Dat je de volledige vrijheid voelt om te kiezen wat jij wilt doen of niet doen. Zonder dat je een ander hier schade mee aan doet. Maar ook zonder dat je een schuldgevoel krijgt door je keuze.

Eigen keuze

Zelf kiezen is ontzettend belangrijk! Als jij niet kiest, gaat het leven voor je kiezen. Dan kiest bijv. iemand anders en dat hoeft niet altijd hetgeen te zijn waar je blij van wordt. Niet kiezen is dus eigenlijk ook kiezen. Alleen wordt er dan niet door jou gekozen. Dat kan een gevoel van machteloosheid geven.

Kiezen kan lastig zijn.

Wanneer je kiest voor het één, kies je niet voor het ander. Dit kunnen we als verlies ervaren. En daarom kan kiezen heel lastig aanvoelen want verliezen is niet iets waar wij als mens blij van worden.

Nooit meer machteloos voelen? Neem je verantwoordelijkheid.

Met zelf kiezen neem je ook verantwoordelijkheid. Dit geeft je meer controle over je eigen leven. Achteraf kan het zijn dat de keuze die je maakte niet de meest handige is geweest maar dit is niet erg. Je leert van ervaringen en het is wel je eigen keuze geweest. Dit voelt heel anders als dat een ander de keuze voor je heeft gemaakt.

Belemmering door negatieve gedachten.machteloos

Keuzes maken kan lastig zijn wanneer je je laat belemmeren door negatieve gedachten. Gedachten van jezelf of gedachten die anderen naar je uiten.

Schuldgevoel?

Met sommige keuzes kunnen we voor dilemma’s komen te staan. Denk aan tijd geven aan jezelf of aan iemand anders. Wat doe jij? Kies jij regelmatig voor het belang van de ander? Voelt dit steeds minder fijn maar wordt je lastig gevallen door schuldgevoel? Of zijn er andere keuzes in je leven waar je niet blij van wordt maar toch denk je dat je ze moet nemen? Of denk je dat je helemaal geen keuze hebt en heb je het gevoel dat je wordt geleefd?

Als iets een machteloos gevoel geeft dan is het wel de gedachte dat je geen keuze hebt!

Maar echt waar, je hebt altijd een keuze! Soms kan de keuze lastig zijn, dat wel. Maar wees je ervan bewust dat je altijd een keuze hebt. Pak je macht terug door de eerste stap van verantwoordelijkheid voor je eigen geluk te nemen. Niet kiezen geeft pas echt onrust!

Vind je deze blog interessant? Dan zou ik het fijn vinden als je hem deelt. Dank je wel!

Brigitte Rijmers

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat. Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Reactie plaatsen