Leven vanuit je hart, hoe doe je dat?
5 min. leestijd

Leven vanuit je hart, hoe doe je dat?

Het klinkt zo mooi, leven vanuit je hart. Tien jaar geleden wist ik totaal niet wat dit betekende. Ik vond het prachtig klinken, maar wat het inhield? En hoe je dit moest doen, wist ik al helemaal niet!

Inmiddels ben ik verder op mijn levenspad en ben ik ongelooflijk dankbaar dat de veiligheid die ik nu in mezelf voel om ook mijn hart weer open te stellen. Nu weet ik pas echt wat het is om vanuit je hart te leven.

Muur om hart

Een muur rondom mijn hart

Voor mij betekent leven vanuit je hart, je echte passie leven. Datgene doen, ervaren of delen waar je blij van wordt zonder angst en alleen met vreugde. De weg die ik hiervoor heb mogen bewandelen is niet altijd makkelijk geweest. Ik had een muur rondom mijn hart gebouwd als beschermingsmechanisme. Het was daarom onmogelijk om mijn eigen hart, mijn echt passie te voelen.

Leven vanuit je hart door eigenliefde

Voordat je vanuit je hart kan leven, is het belangrijk dat je jezelf ook kan voeden met eigenliefde. Op die manier zal de muur die je hebt opgebouwd steeds meer afbrokkelen. Het is belangrijk dat je weet wie je bent en dat je er mag zijn. In al zijn volledigheid. Met je ups en je downs, met je mooie, prachtige eigenschappen maar ook met je minder mooie kanten. En dat laatste, daar zijn we vaak niet zo goed in. Al was het alleen maar omdat je omgeving dit je al heel lang heeft ingefluisterd of misschien nog steeds doet.

Ik weet inmiddels hoe fijn het is om volledig vanuit je hart te leven en dat gun ik jou ook. Daarom wil ik je graag de volgende 5 tips meegeven.

Tip 1.  Maak als eerste weer contact met je lichaam

Hart vertrapt

Dat klinkt misschien raar. Maar voel jij je lichaam echt goed? Ben jij vriendjes met je lichaam of heb je er juist een hekel aan? Of heb je er regelmatig een conflict mee, omdat je lichaam niet doet wat jij eigenlijk zou willen?

Als dit zo is, dan is de kans heel groot dat je geen contact met je lichaam hebt. Dit is van essentieel belang als jij wilt leven vanuit je hart. Hoe kun je leven vanuit je hart als je geen contact hebt met het meest belangrijke deel van je lichaam?

Ik bedoel niet je hart als orgaan, maar je energetische hart, het hart waar al jouw wijsheid zit, dat gekoppeld is aan je fysieke hart.

Hoe maak je weer contact met je lichaam?

Begin met bewust adem te halen!
Adem in via je neus en blaas uit via je mond. Geef hier je volledig aandacht aan.

  • Dus, breng je aandacht naar je ademhaling, gewoon zoals je nu doet.
  • Volg je ademhaling vanaf dat de lucht je neus ingaat, door naar je mondholte, naar je luchtpijp, door naar je longen.
  • Voel hoe je middenrifspieren, je buikspieren en je tussenribspieren zich inspannen en ontspannen bij elke ademhaling.

Word bewust van alle delen in je lichaam die nodig zijn bij je in- en uitademing.

Doe deze bewuste ademhaling 5 minuten per dag de komende 14 dagen.

Hoe vaker je bewust gaat ademhalen, hoe meer contact je zult voelen met je lichaam.

Tip 2. Schrijf drie dingen op die je goed vindt van jezelf

Positief over onszelf denken is van essentieel belang als je wilt leven vanuit je hart. Je bent precies goed zoals je nu bent. Dit is vaak heel lastig te geloven omdat we onszelf continu willen verbeteren. Dit betekent in feite dat je jezelf niet accepteert en afwijst. Hierdoor krijg je nooit verbinding met jezelf. Leven vanuit je hart gaat alleen als je verbinding hebt met wie jij bent.

Train je brein

Door de komende maand elke dag drie dingen op te schrijven die je goed vindt van jezelf, train je je brein om te kijken naar wat goed is, in plaats van wat er in jouw ogen verbeterd moet worden. Dit mogen ook herhalingen van de vorige dag zijn, dat maakt niet uit.

Tip 3.  Houd een dankbaarheidsboekje bij

Elke morgen schrijf ik drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Dit kan iets groots zijn maar ook iets kleins. Als je dit regelmatig doet, ga je bepaalde situaties intenser beleven en wordt je je bewuster van alle dingen die je al gegeven zijn.

Ik ben bijvoorbeeld intens dankbaar dat ik in een land woon waar ik lenzen en een bril kan kopen zodat ik goed kan zien. Niet iedereen op deze planeet is zo gelukkig. Maar ook ben ik dankbaar voor mijn ledematen die elke dag weer goed functioneren. Ik ben intens dankbaar voor de prachtige mensen en dieren die ik om mij heen heb. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dankbaarheid geeft je liefdevolle energie

Als je er een gewoonte van maakt om elke dag in je dankbaarheidsboekje te schrijven, zal je merken dat de energie van je hart meer gaat stromen. Je gaat je heel blij voelen.

Tip 4.  Bewust bewegen en dankbaar zijn

Bewegen is natuurlijk goed voor je algehele gezondheid, maar het is ook van essentieel belang om contact met je innerlijke zelf te krijgen. Als je bewust beweegt heb je beter contact met je lichaam waardoor je dichter bij je gevoel komt.Bewegen is goed voor je hart

Bewegen kan van alles betekenen.

Wandelen, dansen, zwemmen, sporten, touwtjespringen, tuinieren, fietsen, yoga, Tai Chi, powerwalk, enz. Als je tijdens deze activiteiten bewust op je lichaam let, bijvoorbeeld door bewust te letten op welke lichaamsdelen je gebruikt of hoe je ademhaling versnelt of vertraagt, krijg je steeds meer contact met je lichaam. Word bewust hoe diverse lichaamsdelen keihard aan het werk zijn voor je en bedank ze daar ook voor.

Je lichaam is jouw voertuig op deze aarde waarin jij ervaringen op mag doen. Daar past dankbaarheid bij.

Tip 5.  De natuur in

Wij zijn de natuur! De natuur geeft ons rust, innerlijke vrede. Door de drukte van de dag, de vele prikkels die wij tegenwoordig binnenkrijgen door internet, telefoon, social media, de druk van de maatschappij enz. wordt de natuur in ons verstoord.

Neem tijd voor jezelf

Hierdoor kunnen wij ons enorm onrustig gaan voelen, als wij ons laten meeslepen door al deze prikkels en geen tijd nemen voor onszelf. In de natuur kunnen wij ons het snelste ontladen en opladen.De natuur in je hart

De bossen, duinen, heide of het strand. Dit komt omdat wij de natuur al in ons hebben zitten en ons systeem herkent de frequentie van de natuur. De natuur helpt je heel snel ontladen van alle spanning die je hebt opgedaan. Maar ook kun je weer sneller opladen, doordat de energie in de natuur nog niet zo verstoord is door de vele zenders in de stad.

Ga regelmatig de natuur in, maak hier ruimte voor in je agenda.

Door meer ontspanning te ervaren, zal je ook meer ruimte in jezelf creëren om de behoeftes van je hart te voelen.

Vond je deze blog waardevol? Wil je hem dan delen? Dank je wel!

Van hart tot hart,
Brigitte

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun leidinggevende vrouwen die onzeker zijn geworden door negatieve opmerkingen van dominante of narcistische personen uit hun directe omgeving. Ik help hen hun oeroude zelfvertrouwen terug te vinden, zodat ze in elke situatie, ook in aanwezigheid van dominante personen, bij zichzelf blijven en loskomen van de twijfels in zichzelf. Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen? Vraag een gratis ontdekgesprek bij me aan via mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl
Rob Mooij
Door

Rob Mooij

op 12 Aug 2017

Erg leuk om te lezen Brigitte. Interessant om je persoonlijke ervaringen te beleven. Ga zo door, ik kijk uit naar je volgende blog!

Brigitte
Door

Brigitte

op 12 Aug 2017

Dank je wel Rob! Fijn om te lezen.

Reactie plaatsen