Angst verbergen

Ik heb vele angsten gekend in mijn leven. Alleen heb ik mij nooit of bijna nooit door mijn angsten laten tegenhouden om iets te doen. Zeker niet als het ging om iets voor anderen te organiseren, dingen te doen waarvan ik wist dat een ander hiermee geholpen zou zijn of dingen te regelen om dieren te beschermen. Ik voelde wel even de angst maar stapte hier snel overheen. Ik dacht er niet over na en deed wat ik dacht dat nodig was.

Mijn angst verborgen.

mijn angst achter een maskerAls ik eerlijk ben heb ik nooit zo over mijn angst nagedacht. Ik vond gewoon dat ik iets moest doen en dan deed ik het, met of zonder angst. Ik verbloemde mijn angst door stoer te doen. Ik zette een masker op waardoor ik deed voorkomen alsof ik alles kon. Als iets me niet lukte en ik angst voelde dat ik door de mand zou vallen, kwam er een boosheid in mij op waarmee ik mijn angst verborgen hield.

 

Aan angst verbergen hangt een prijskaartje.

Ik was mij niet bewust dat ik mijn angst verborg. Ik nam mijn angst gewoon niet zo serieus. Ik vond dat ik alles moest kunnen. Later ben ik erachter gekomen dat een diepere laag in mij bescherming zocht achter stoer doen en boosheid. Dit heeft mij ook veel gebracht. Als kind was het voor mij regelmatig heel belangrijk om niet te laten zien dat ik bang was, maar om de kracht van opstandigheid, boosheid en stoerheid te gebruiken. Angst kan namelijk ook verlammen als je het te vaak hebt. Dat kon ik zeker niet gebruiken in de omstandigheden waarin ik ben opgegroeid. Ik ben mijn masker van bescherming dus zeker dankbaar.

Welke prijs wil jij betalen?Prijskaartje van onderdrukking angst

Er zit een prijskaartje aan het onbewust verbergen van angst. Wanneer je niet leert dat je angst mag hebben, dat angst normaal is en niet leert omgaan met angst, ga je jezelf een bepaald gedrag aanmeten. Wanneer je steeds maar weer je angst verbergt, kan iedereen denken dat je alles wel weet of aankan. Hierdoor kan je omgeving ook anders op je gaan reageren. Waardoor je je weer beter voor wilt doen dan dat je eigenlijk bent of voelt. Uiteindelijk zal je zo angstig voor je angst worden dat je deze emotie alleen nog maar wil onderdrukken.

Wanneer je emoties onderdrukt, welke emotie dat ook is, dan betaal je daar een prijs voor. Emoties horen bij het leven. Emotie komt van het Latijnse woord “emovere”, dit betekent energie in beweging. Emoties moeten gevoeld, doorvoeld en losgelaten worden. Dit zijn de bewegingen die emoties nodig hebben. Als je emoties onderdrukt, onderdruk je jezelf en zet je jezelf vast. Hierdoor ontstaan blokkades in je lichaam en geest.

Bij iedereen kan dit zich op een andere manier uiten.

Bij mij heeft de onderdrukking van mijn angst zich heel lang geuit in opstandigheid. Later is dit ontwikkeld in boosheid en soms in haatgevoelens (zowel naar de buitenwereld als naar mijzelf). Maar ook in stoerheid waardoor ik regelmatig over mijn eigen grenzen heenging.  Ik deed dan wel van alles maar genoot vaak niet van mijn acties.

De gevolgen zijn groot.

Wanneer je emoties onderdrukt, onderdruk je automatisch ook andere gevoelens. Ook positieve gevoelens worden niet meer goed doorvoeld. Je voelt dit misschien nog wel, maar heel oppervlakkig. Onderdrukking van je emoties kunnen je op een gegeven moment gaan opbreken. Als je zelf geen actie onderneemt om jouw emoties en gevoelens serieus te nemen kunnen er vooral twee grote gevolgen aankleven:

 1. Je gevoel wordt steeds oppervlakkiger waardoor ook gevoelens van blijheid, plezier en geluk niet meer goed te voelen zijn.
 2. Je gevoelens overweldigen je regelmatig waardoor je niet meer weet wat je hier mee aan moet.

Lichamelijke gevolgen hiervan kunnen zijn:

 • regelmatig hoofdpijn/migraine
 • regelmatig pijn in je buik (darmproblemen)
 • hartproblemen
 • kortademig
 • niet goed kunnen concentreren

  Kijk uit voor je angst
  Door je angst niet serieus te nemen kun je juist angststoornissen ontwikkelen.

Neem je angst onder de loep.

Ik wil je uitnodigen om jezelf onder de loep te nemen. Neem al je emoties serieus. Zeker ook je angsten. Wil jij alles uit het leven halen wat er voor jou inzit? Neem tijd voor jezelf. Kijk naar je angsten alsof het je vrienden zijn, ze willen je namelijk wat vertellen. Wanneer je het te eng vindt om dit alleen te doen, wat ik me heel goed kan voorstellen, dan raad ik je aan om hulp te zoeken.

Heb je veel angsten?

Loep met angsten

Als je te veel angst voelt, alleen al bij de vraag die ik je nu stel om je angst onder de loep te nemen, dan adviseer ik je zeker om dit niet alleen te doen. Doe dit samen met een coach of therapeut. Je kan bij mij altijd een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.

Vorige week ben ik met mijn angst mijn speelveld ingegaan. Wil je weten hoe ik dit gedaan heb? Bekijk mijn video’s.

 

Heb je wat gehad aan deze blog of denk je dat een ander hiermee geholpen kan zijn? Dan zou ik het superfijn zijn als je hem wilt delen! Dank je wel alvast!

Liefs
Brigitte Rijmers

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Brigitte Rijmers, ik ben Zelfvertrouwenscoach, holistisch trauma therapeut en EFT deskundige. Ik ondersteun vrouwen die zich onzeker voelen doordat ze gestopt zijn (of willen stoppen) met overmatig alcoholgebruik of overmatig eten. Zij die niet meer afhankelijk willen zijn van externe middelen om zich goed (genoeg) en sterk te voelen. Ik begeleid hun naar een diep zelfvertrouwen wat ze nooit meer loslaat. Wil je meer van me weten of in contact met me komen? Neem dan eens een kijkje op mijn website www.coachingheftineigenhanden.nl of www.padvaneigenliefde.nl
Reactie plaatsen